Skip to main content

Η ψηφιακή πρόληψη σύμμαχος των γονέων κατά των διαδικτυακών απειλών

Μια νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky έχει διαπιστώσει ότι όταν πρόκειται για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, μερικοί γονείς προτιμούν να κινούνται εκ του ασφαλούς, παρά να δείχνουν εμπιστοσύνη στην κρίση των παιδιών τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος γονέας είναι πότε θα πρέπει να δώσει στα παιδιά του διαδικτυακή ανεξαρτησία. Ενώ τα δύο τρίτα (67%) των γονέων συμφωνούν σε κάποιο βαθμό ότι τα παιδιά τους έχουν πλήρη επίγνωση των διαδικτυακών κινδύνων, περίπου οι μισοί παραμένουν επιφυλακτικοί χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και πρακτικές για να διατηρήσουν τα παιδιά τους ασφαλή όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Στην εποχή που τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 12 ετών έχουν πρόσβαση σε πολλές από τις ίδιες ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι γονείς τους, όπως ιστοσελίδες streaming ή άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, υπάρχουν πολλές απειλές και κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των παιδιών ως προς αυτό το περιβάλλον. Πολλοί γονείς το γνωρίζουν αυτό και είναι πρόθυμοι να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους για το πώς να μετριάσουν τους πιθανούς κινδύνους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ανοιχτές συζητήσεις που έχουν ορισμένοι σύγχρονοι γονείς με τα παιδιά τους είναι αποτελεσματικές. Ωστόσο, εκτός από αυτές τις σημαντικές συζητήσεις, οι γονείς θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι προνοητικοί όταν προσπαθούν να ανακαλύψουν με τι ασχολούνται τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, οι μισοί (50%) ελέγχουν χειροκίνητα τις συσκευές των παιδιών τους – για παράδειγμα το ιστορικό αναζήτησης του προγράμματος περιήγησης – μετά τη χρήση τους. Αυτό είναι κάτι που εύκολα θα μπορούσε να έχει αντιληφθεί το παιδί τους, οδηγώντας το να αποκρύψει τη διαδικτυακή του δραστηριότητα ή να μην υπακούσει στις γονικές συμβουλές. Μερικοί γονείς χρησιμοποιούν την τεχνική της «ψηφιακής τιμωρίας», όπου απαγορεύουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν συσκευές αν δεν φέρονται με υπευθυνότητα. Περισσότεροι από τους μισούς γονείς (52%) θέτουν στα παιδιά τους χρονικά όρια για τη χρήση των συσκευών που συνδέονται με το διαδίκτυο.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις γονείς (35%) έχουν εγκαταστήσει γονικούς ελέγχους στις συσκευές των παιδιών τους για να περιορίσουν τη χρήση του Διαδικτύου ή να βλέπουν λεπτομέρειες περιήγησης. Σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των γονέων χρησιμοποιεί ενσωματωμένα προγράμματα γονικού ελέγχου, όπως αυτά που βρίσκονται σε κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, για να διατηρήσουν τα παιδιά τους ασφαλή. Ομοίως, το 30% χρησιμοποιεί επίσης τις ρυθμίσεις στα οικογενειακά Wi-Fi router για να απενεργοποιήσει την πρόσβαση στο Internet μετά από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για να βοηθήσει τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά και την υπόλοιπη οικογένεια από τις διαδικτυακές απειλές, η Kaspersky συνιστά:

•           Υιοθετείστε τον αυτόματο αποκλεισμό συσκευής για να ελέγχετε το χρόνο που δαπανά το παιδί σας στον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet. Επίσης, εμποδίζει τα παιδιά να ξοδεύουν όλον τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά από μια οθόνη και μπορείτε να ορίσετε το χρονικό διάστημα που θεωρείτε αποδεκτό.

•           Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος του προσωπικού χώρου ενός παιδιού, οπότε η παρακολούθηση της διαδικτυακής του συμπεριφοράς θα μπορούσε να εκληφθεί ως εισβολή στην ιδιωτικότητά του – αυτό κυρίως συμβαίνει με τα μεγαλύτερα ηλικιακά παιδιά. Ζητήστε απλά να σας κρατάνε ενήμερους ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τα ενδιαφέροντά τους και δημιουργήστε μια στενότερη σχέση.

•           Στα παιδιά σπάνια αρέσει να συζητούν για το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τους γονείς. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε πώς τα χρησιμοποιούν, χωρίς να τα επικρίνετε ή να ασκείτε πίεση, και να παρέχετε συμβουλές για το πώς να είναι προσεκτικά όταν κάνουν νέους φίλους ή συνδέσεις.