Η κατανάλωση ενέργειας και το γρήγορο άδειασμα της μπαταρίας αποτελεί συχνό πονοκέφαλο για τους απανταχού χρήστες smartphones, καθώς οι υψηλές δυνατότητες των «έξυπνων» κινητών…συνεπάγονται και υψηλές απαιτήσεις.
Ερευνητές του Purdue University, της Intel και της Mobile Enerlytics μελέτησαν τη χρήση 2.000 Samsung Galaxy S3 και S4, από 191 παρόχους σε 61 χώρες, στο πλαίσιο της πρώτης ευρείας κλίμακας έρευνας κατανάλωσης ενέργειας από smartphones σε πραγματικές (εκτός εργαστηρίου) καθημερινές συνθήκες.
Από το 45,9% της ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας με την οθόνη απενεργοποιημένη, το 28,9% οφείλετε σε εφαρμογές που «ξυπνούν» συχνά και «τρέχουν» στο background.
Από αυτό το 28,9%, οι ερευνητές βρήκαν πώς να εξοικονομούν το 15,7%, με ένα νέο σύστημα ονόματι HUSH, που είναι δωρεάν διαθέσιμο.
Το πρόβλημα με τις εν λόγω εφαρμογές είναι ότι τείνουν να «ξυπνούν» όταν το τηλέφωνο βρίσκεται σε «sleep state», και μετά να μην το αφήνουν να επιστρέψει σε αυτήν, εξαιτίας προβλημάτων τους (bugs) και λόγω λανθασμένης χρήσης των «wakelocks» (τα interfaces διαχείρισης ενέργειας του Android).
Το σχετικό paper παρουσιάστηκε στην ACM MobiCom 2015 στο Παρίσι.
Το «κλειδί» πίσω από το HUSH είναι το ότι οι «background» δραστηριότητες μεμονωμένων εφαρμογών δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές εξίσου σε όλους τους χρήστες (όπως για παράδειγμα τα updates στην εφαρμογή του Facebook- κάποιος μπορεί να το χρησιμοποιεί πολύ, κάποιος άλλος όχι).
Το HUSH εντοπίζει ποιες είναι αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στον χρήστη (ανά εφαρμογή) και τις «καταστέλλει» όσο το κινητό είναι σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας/ «νάρκης», για να μειώσει την κατανάλωση μπαταρίας.
Επίσης, οι ερευνητές εργάζονται και πάνω στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και από τις «κανονικές» λειτουργίες του τηλεφώνου (όπως το WiFi).
Απώτερος στόχος είναι ο διπλασιασμός της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, με προσανατολισμό προς τα δίκτυα 5G.