Skip to main content

Το «δικαστήριο του Facebook»: Τα σχέδια για ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου

Το Facebook αποκάλυψε τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής «επίβλεψης» (oversight) που θα λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το πώς γίνεται το moderation (έλεγχος/ διαχείριση υλικού) στο δίκτυο.

Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία επέμεινε πως η επιτροπή, που προορίζεται να εξετάσει τις πρώτες της «υποθέσεις» το 2020, θα έχει τη δύναμη να ανατρέψει αποφάσεις σχετικά με αμφιλεγόμενο υλικό και να επηρεάσει νέες πολιτικές/ κανόνες του Facebook.

Σύμφωνα με το BBC, το αποκαλούμενο «ανώτατο δικαστήριο του Facebook» θα φτάσει στο σημείο να έχει 40 άτομα ανά τον κόσμο, αλλά στην αρχή θα είναι μικρότερο. Κατά την εταιρεία, στην αρχή θα έχει τουλάχιστον 11 part-time μέλη, τα ονόματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν. «Είμαστε υπεύθυνοι για την επιβολή των κανόνων μας κάθε μέρα και λαμβάνουμε εκατομμύρια αποφάσεις περί περιεχομένου κάθε εβδομάδα» έγραψε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ. «Αλλά δεν πιστεύω ότι ιδιωτικές εταιρείες σαν τη δική μας θα έπρεπε να λαμβάνουν τόσες πολλές σημαντικές αποφάσεις για τον λόγο/ έκφραση μόνες τους».

Σύμφωνα με «χάρτα» που δημοσίευσε το Facebook, οι στόχοι της επιτροπής θα είναι να «επιβλέπει τις αποφάσεις του Facebook για περιεχόμενο, να ανατρέπει αποφάσεις του Facebook όταν είναι απαραίτητο και να αποτελεί ανεξάρτητη αρχή εκτός Facebook». Η εταιρεία ελέγχει ποιες υποθέσεις θα υποβάλλονται σε αυτό, υπογραμμίζει το BBC- αν και θα είναι τα μέλη της επιτροπής που θα αποφασίζουν με ποιες θα ασχοληθούν.

Το Facebook εκτιμά πως η επιτροπή θα εξετάζει μόνο μερικές δεκάδες υποθέσεις ετησίως, επικεντρώνοντας σε αυτές όπου μια ξεκάθαρη απόφαση θα είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Οι χρήστες που επηρεάζονται θα μπορούν να εκφράσουν τις θέσεις τους γραπτώς, ωστόσο το Facebook σημείωσε ότι αναμένει πως κάποια μέλη της επιτροπής ίσως θέλουν να μιλήσουν με χρήστες πρόσωπο με πρόσωπο. Όπως τόνισε ο Ζάκερμπεργκ, η απόφαση της επιτροπής θα είναι δεσμευτική, ακόμα και αν ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος στο Facebook διαφωνεί με αυτήν.

Γενικότερα μιλώντας, το Facebook, με τα 2,4 δισ. μηνιαίως ενεργούς χρήστες, κάνει κινήσεις για τον έλεγχο/ κατέβασμα αμφιλεγόμενων φωτογραφιών και βίντεο, ύστερα από επικρίσεις πως δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, του cyber-bullying κ.α.