Skip to main content

H Γαλλία ζητά κανόνες από την ΕΕ για τα εικονικά νομίσματα και ευρωπαϊκό «δημόσιο ψηφιακό νόμισμα»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να θεσπίσει ένα κοινό πλαίσιο κανόνων που θα διέπουν τα ψηφιακά/ εικονικά νομίσματα.

Όπως αναφέρει το Reuters, προσερχόμενος σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Ελσίνκι, ο Λε Μερ είπε ότι απαιτείται ένα «κοινό πλαίσιο» σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα για τις χώρες της ΕΕ και επανέλαβε την αντίθεσή του στην ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος Libra του Facebook στην ΕΕ. Ακόμη, ζήτησε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «δημόσιου ψηφιακού νομίσματος», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την Πέμπτη ο Λε Μερ είχε κάνει ξανά δηλώσεις για το θέμα,καταφερόμενος εναντίον του Libra: Ειδικότερα, είχε πει πως δεν μπορεί να επιτραπεί στο ψηφιακό νόμισμα του Facebook να λειτουργεί στην Ευρώπη, καθώς υφίστανται ζητήματα συστημικού κινδύνου, κατάχρησης από «παίκτες» με κυρίαρχη θέση στην αγορά και εθνικής κυριαρχίας.

Όπως είπε ο Λε Μερ, υπάρχουν συζητήσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία ενός «δημόσιου ψηφιακού νομίσματος», που θα επιβλέπεται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα σχόλια του Λε Μερ είναι οι πιο πρόσφατες εκφράσεις ανησυχίας και προβληματισμού σχετικά με την άνοδο των κρυπτονομισμάτων και του Libra γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούλιο το G7 είχε προειδοποιήσει πως δεν θα επέτρεπε να συνεχίσει την πορεία του το Libra εάν δεν λυθούν όλα τα ζητήματα, ενώ η Ελβετία επίσης τόνισε πως το σύστημα αυτό, εάν προχωρήσει, θα υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, που κανονικά ισχύουν για τις τράπεζες, επιπρόσθετα στους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Η απάντηση από την πλευρά του Libra ήταν πως σχεδιάζει να εξελιχθεί σε σύστημα πληρωμών με σχετική άδεια στην Ελβετία- ενώ ο Ντάντε Ντισπάρτε, επικεφαλής πολιτικής και επικοινωνίας του Libra Association είπε πως τα σχόλια του Λε Μερ την Πέμπτη «υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σημασία της συνεχιζόμενης δουλειάς μας με ρυθμιστικούς φορείς και ηγεσίες ανά τον κόσμο».