Μία εφαρμογή επικοινωνίας η οποία δεν χρησιμοποιεί Ίντερνετ, δυσκολεύοντας την παρακολούθηση από τις κινεζικές αρχές, χρησιμοποιούν ευρέως οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.
Όπως αναφέρει το BBC, το Bridgefy βασίζεται στην τεχνολογία Bluetooth. Τα downloads της αυξήθηκαν περίπου 4000% μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Apptopia.
Τα γραπτά μηνύματα, τα email και η εφαρμογή messaging WeChat παρακολουθούνται από τις κινεζικές αρχές. Το Bridgefy, αντ’αυτού, χρησιμοποιεί ένα «mesh network» το οποίο συνδέει τις συσκευές των χρηστών μεταξύ τους ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και χωρίς Ίντερνετ, σε μεγάλες αποστάσεις- με το μήνυμα να «πηδάει» από τη μια συσκευή στην άλλη μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Η απόσταση από τηλέφωνο σε τηλέφωνο για τη σύνδεση αυτή είναι περίπου 100 μέτρα.
Την εφαρμογή είχε φτιάξει μια startup στο Σαν Φρανσίσκο, και μέχρι πρότινος η κύρια χρήση της ήταν σε χώρους όπου το Wi-Fi ή τα συμβατικά δίκτυα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, όπως πχ σε συναυλίες ή μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.
Μιλώντας στο Forbes, ο Χόρχε Ρίος, συνιδρυτής, ανέφερε ότι οι χρήστες στο Χονγκ Κονγκ τη χρησιμοποιούν για να οργανώνονται και να παραμένουν ασφαλείς, χωρίς να βασίζονται σε σύνδεση Ίντερνετ. Όπως σημειώνει το BBC, μία παρόμοια εφαρμογή, το FireChat, είχε ήδη δει χρήση σε προηγούμενες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και στην Ταϊβάν, το Ιράν και το Ιράκ.
Οι διαδηλώσεις, που διαρκούν μήνες, άρχισαν εξαιτίας ενός νομοσχεδίου για έκδοση κατηγορουμένων στην ενδοχώρα της Κίνας, προκειμένου να δικαστούν εκεί. Το νομοσχέδιο «πάγωσε» τον Ιούνιο, αλλά δεν αποσύρθηκε, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις να συνεχιστούν. Την Τετάρτη η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, δήλωσε ότι θα το αποσύρει πλήρως, ενώ ανακοίνωσε και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στο να μειωθούν οι εντάσεις στην πόλη.