Skip to main content

ΟΗΕ: ΗΠΑ-Κίνα μπροστά στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης

Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην κούρσα για κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του ΟΗΕ (WIPO), που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, η μελέτη διαπίστωσε πως η αμερικανική ΙΒΜ έχει μακράν το μεγαλύτερο portfolio ευρεσιτεχνιών τεχνητής νοημοσύνης, με 8.920 πατέντες, ξεπερνώντας τη Microsoft, που είναι στις 5.930, κι ένα γκρουπ κυρίως ιαπωνικών κοινοπραξιών.

Στην Κίνα αντιστοιχούν τα 17 από τα 20 κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα που εμπλέκονται στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία φαίνεται ιδιαίτερα ισχυρή στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο του deep learning, μιας τεχνικής machine learning που περιλαμβάνει συστήματα αναγνώρισης ομιλίας.

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν προφανώς πάρει προβάδισμα. Είναι πολύ μπροστά σε αυτόν τον τομέα, από άποψης αριθμού εφαρμογών και σε επιστημονικές δημοσιεύσεις» είπε o Φράνσις Γκάρι, γενικός διευθυντής του WIPO, σε συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει κατηγορήσει την Κίνα για κλοπή αμερικανικών καινοτομιών και τεχνολογίας και επέβαλε δασμούς 234 δισ. δολαρίων σε κινεζικά αγαθά, για να τιμωρήσει το Πεκίνο, το οποίο έχει απορρίψει αυτές τις κατηγορίες από τις ΗΠΑ, αλλά και άλλους συμμάχους τους, που κατηγορούν τη Λαϊκή Δημοκρατία για οικονομική κατασκοπεία και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εταιρικών μυστικών.

Ο Γκάρι αναγνώρισε πως υπάρχουν κατηγορίες σχετικά με τη στάση της Κίνας. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η χώρα έχει «αγκαλιάσει» το παγκόσμιο σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας, με το μεγαλύτερο γραφείο ευρεσιτεχνιών του κόσμου και τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων πνευματικής ιδιοκτησίας. «Είναι σημαντικοί παίκτες στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας» είπε σχετικά.

Οι αιτήσεις ευρεσιτεχνιών στο machine learning σημείωσαν μέση ετήσια αύξηση 28% το 2013-2016 (την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, εξαιτίας μιας περιόδου 18 μηνών πριν αποκαλυφθούν δημοσίως αιτήσεις που έχουν υποβληθεί υπό καθεστώς εμπιστευτικότητας). Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στο deep learning, που ξεπέρασε τη ρομποτική, καθώς εκτινάχθηκε από τις 118 αιτήσεις ευρεσιτεχνιών το 2013 στις 2.399 το 2016. Η δημοφιλέστερη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ήταν το computer vision.