Skip to main content

Το «μεγαλύτερο δίκτυο εντοπισμού σεισμών στον κόσμο», με κινητά Android, από τη Google

Τη δημιουργία του «μεγαλύτερου δικτύου εντοπισμού σεισμών» στον κόσμο, με κινητά Android, ανακοίνωσε η Google.

«Μία έγκαιρη ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ετοιμαστούν για δονήσεις, μα οι υποδομές για εντοπισμό και ενημέρωση όλων για έναν σεισμό κοστίζουν…είδαμε μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε Android για να παρέχουμε έγκαιρες, χρήσιμες πληροφορίες για σεισμούς όταν κάνουν αναζητήσεις, καθώς και προειδοποιήσεις μερικών δευτερολέπτων για να πάνε οι ίδιοι και οι αγαπημένοι τους σε ασφαλή μέρη, αν χρειάζεται» αναφέρεται σε ανάρτηση στο επίσημο blog της εταιρείας από τον Μαρκ Στρογκάιτις, principal software engineer του Android.

Σε αυτό το πλαίσιο η Google συνεργάστηκε με τη USGS (United States Geological Survey) και το California Governor’s Office of Emergency Services (Cal OES) για την αποστολή ενημερώσεων για σεισμούς, με το ShakeAlert, απευθείας σε συσκευές Android στην Καλιφόρνια.

Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, αναπτύχθηκε από τους κορυφαίους σεισμολόγους στον κόσμο και χρησιμοποιεί σήματα από πάνω από 700 σεισμόμετρα ανά την πολιτεία. Μερικά δευτερόλεπτα, όπως τονίζει ο Στρογκάιτις, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, παρέχοντας επαρκή χρόνο για να καλυφθεί κάποιος πριν αρχίσουν οι δονήσεις.

Ωστόσο, η εγκατάσταση επίγειων δικτύων σεισμομέτρων, όπως έχει κάνει η Καλιφόρνια, δεν είναι δυνατή σε όλο τον κόσμο- οπότε «χρησιμοποιούμε την εμβέλεια της πλατφόρμας του Android για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό σεισμών».

«Αρχίζοντας από σήμερα, το Android τηλέφωνο σας μπορεί να γίνει μέρος του Android Earthquake Alerts System, όπου και αν ζείτε στον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως το κινητό Android σας μπορεί να γίνει ένα μίνι σεισμόμετρο, μαζί με εκατομμύρια άλλα κινητά Android εκεί έξω, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου εντοπισμού στον κόσμο».

Όλα τα smartphones έρχονται με μίνι επιταχυνσιόμετρα που μπορούν να αντιλαμβάνονται σήματα τα οποία υποδεικνύουν πως ίσως λαμβάνει χώρα σεισμός. Αν το κινητό αντιληφθεί κάτι που νομίζει πως ίσως είναι σεισμός, στέλνει σήμα στον server εντοπισμού σεισμών, μαζί με μια γενική/ ευρεία της τοποθεσίας που έλαβε χώρα η δόνηση. Ο server τότε συνδυάζει πληροφορίες από πολλά τηλέφωνα για να βρει αν γίνεται σεισμός. «Στην ουσία βάζουμε την ταχύτητα του φωτός (που είναι περίπου η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν τα σήματα από ένα τηλέφωνο) έναντι της ταχύτητας ενός σεισμού. Και ευτυχώς για εμάς, η ταχύτητα του φωτός είναι πολύ μεγαλύτερη!».

Σε πρώτη φάση η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τον διαμοιρασμό μιας «ταχείας, ακριβούς εικόνας της πληγείσας περιοχής στο Google Search. Όταν ψάχνετε για “σεισμό” ή “σεισμό κοντά μου” θα βρίσκετε σχετικά αποτελέσματα για την περιοχή σας, μαζί με χρήσιμους πόρους σχετικά με το τι κάνετε μετά από έναν σεισμό».

Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, όπως προαναφέρθηκε, αρχίζει από την Καλιφόρνια, όπου υπάρχει ήδη εκτενές σύστημα με σεισμόμετρα, στο προσεχές μέλλον οι ενημερώσεις για σεισμούς αναμένεται να αρχίσουν να είναι διαθέσιμες σε περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου.