Skip to main content

Τι συστήνει η ΕΕ για τα δίκτυα 5G: Οδηγίες άνευ «μπλόκου» στη Huawei

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν είτε να περιορίσουν είτε να αποκλείσουν παρόχους εξοπλισμού για δίκτυα 5G από ζωτικής σημασίας σημεία των δικτύων τηλεπικοινωνιών τους, σύμφωνα με νέες οδηγίες της ΕΕ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη- μία κίνηση η οποία είχε ως στόχο την Huawei Technologies, ωστόσο δεν επέβαλε συνολική απαγόρευση/ αποκλεισμό στην κινεζική εταιρεία, όπως ζητούν οι ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι συστάσεις/ οδηγίες στις οποίες συμφώνησαν οι χώρες- μέλη της ΕΕ έχουν σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων ασφαλείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους προβληματισμούς να εστιάζονται κυρίως στη Huawei- αν και οι οδηγίες αυτές δεν κατονόμαζαν κάποια συγκεκριμένη χώρα ή εταιρεία.

Η ΕΕ θεωρεί το 5G «κλειδί» για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Huawei, o μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, είναι ανταγωνίστρια της σουηδικής Ericsson και της φινλανδικής Nokia.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, πάροχοι που δεν είναι της ΕΕ είναι ευπρόσδεκτοι στην Ένωση εφόσον τηρούν τους κανόνες.

Στο πλαίσιο των οδηγιών αυτών οι χώρες της ΕΕ καλούνται να αξιολογήσουν το προφίλ κινδύνου των προμηθευτών σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο και τους επτιρέπεται να αποκλείσουν παρόχους υψηλού κινδύνου για ζωτικής σημασίας υποδομές.

Οι ΗΠΑ θέλουν καθολική απαγόρευση της Huawei, λόγω φόβων πως ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για σκοπούς κατασκοπείας, κάτι που η ίδια εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά.

Σημειώνεται πως η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα επιτρέψει στην κινεζική εταιρεία να προμηθεύει εξοπλισμό για μη ζωτικής σημασίας τμήματα του δικτύου 5G της, αντί να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις και να απαγορεύσει συνολικά τη χρήση του εξοπλισμού της εταιρείας.

Στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συστήνεται να χρησιμοποιούν πολλαπλούς παρόχους αντί να εξαρτώνται από μία εταιρεία. Οι πάροχοι αυτοί θα έπρεπε να αξιολογούνται με βάση τεχνικούς και μη τεχνικούς παράγοντες, όπως πχ ο κίνδυνος παρεμβάσεων σε εταιρείες που ανήκουν σε κυβερνήσεις κρατών.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι είναι έτοιμη να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια της ΕΕ στο 5G χρησιμοποιώντας εργαλεία κατά του «ντάμπινγκ» ή των ξένων επιδοτήσεων.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν περιθώριο ως τον Απρίλιο για να εφαρμόσουν τις οδηγίες και ως τον Ιούνιο για να αναφέρουν την πρόοδό τους. 

naftemporiki.gr