Skip to main content

Η Facebook πειραματίζεται με την δυνατότητα πληκτρολόγησης μέσω της σκέψης

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου F8 του 2017 η Facebook είχε προαναγγείλει τα σχέδιά της να αναπτύξει το λεγόμενο BCI (brain-computer interface) δηλαδή μία τεχνολογία που θα επέτρεπε την πληκτρολόγηση μέσω της σκέψης. 
 
Τελικά, περίπου δύο χρόνια αργότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια/ Σαν Φρανσίσκο, που εργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προχώρησαν στην ανάρτηση μία μελέτης στην οποία επισημαίνεται ότι ο αλγόριθμος που ανέπτυξαν ήταν σε θέση να «αναγνωρίζει» λέξεις στην δραστηριότητα του εγκεφάλου, σε πραγματικό χρόνο. 
 
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες συνέδεσαν υψηλής ευαισθησίας αισθητήρες καταγραφής ηλεκτρικών σημάτων στους εγκεφάλους τριών ασθενών με επιληψία, ώστε να καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Στην συνέχεια τέθηκαν στους συγκεκριμένους ασθενείς απλές ερωτήσεις και τους ζητήθηκε να απαντήσουν κανονικά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμος κατάφερε να καταγράψει την δραστηριότητα του εγκεφάλου ενώ οι ασθενείς μιλούσαν. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία που ανέπτυξαν μπορούσε να αποκωδικοποιήσει τις λέξεις που σκέφτονταν οι ασθενείς με ακρίβεια που έφτανε έως και το 76%. 
 
Από την πλευρά της η Facebook δεν αναμένει ότι ένα σύστημα που θα ενσωματώνει την συγκεκριμένη τεχνολογία θα καταστεί σύντομα διαθέσιμη, αλλά θα μπορούσαν στοιχεία της συγκεκριμένης τεχνολογίας να ενσωματωθούν σε συστήματα Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR και VR). Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία θεωρεί ότι η πλήρης εφαρμογή στο hardware των συστημάτων AR και VR είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία με ενδεχομένως αμφίβολα αποτελέσματα. 
 
Ωστόσο, η χρήση της τεχνολογίας BCI θα μπορούσε να επιτρέψει στους κατόχους αντίστοιχων συστημάτων να αναγνωρίζουν «εικονικές» εντολές, συνήθως μονολεκτικές (όπως home, select ή delete) που θα επιτρέπουν την δημιουργία εντελώς νέων τρόπων διαδραστικότητας του χρήστη με τα συγκεκριμένα συστήματα.  
 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα πειράματα της Facebook δεν είναι τα μόνα που διεξάγονται στο συγκεκριμένο πεδίο. Μόλις πριν λίγες ημέρες η εταιρεία Neuralink του Elon Musk ανακοίνωσε ένα project που θα επιτρέπει τον έλεγχο ενός smartphone μέσω μίας συσκευής που θα είναι συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο του χρήστη.