Skip to main content

Facebook: Σχέδιο για ένωση WhatsApp, Instagram και Messenger

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σχεδιάζει να ενοποιήσει τις υπηρεσίες μηνυμάτων του κοινωνικού δικτύου – WhatsApp, Instagram και Facebook Messenger -, σε μια κίνηση που φαίνεται (σύμφωνα με τους New York Times) να έχει σκοπό να αυξήσει το επίπεδο ελέγχου που ασκεί στην εταιρεία και να παρέχει βελτιωμένες δυνατότητες επικοινωνίας στους χρήστες των υπηρεσιών.

Όπως σημειώνουν οι NY Times, οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως stand-alone εφαρμογές, αλλά από πίσω η τεχνική υποδομή τους θα είναι ενοποιημένη, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Αυτό θα ενώσει πρακτικά τρία από τα μεγαλύτερα δίκτυα messaging στον κόσμο, με συνολικά πάνω από 2,6 δισ. χρήστες, επιτρέποντας για πρώτη φορά στους χρήστες τους να επικοινωνούν απευθείας κι αλλάζοντας σημαντικά τα δεδομένα ως προς το πώς χρησιμοποιούνται οι εφαρμογές αυτές για τη διασύνδεση των χρηστών. Παράλληλα, όπως τονίζουν οι NY Times, ενισχύεται η «λαβή» που έχει το Facebook στους χρήστες, θέτοντας πιθανώς ερωτήματα ασφαλείας, antitrust και ιδιωτικότητας.

Το σχέδιο φαίνεται να βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, με στόχο την ολοκλήρωσή του κατά τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2020, και χιλιάδες εργαζόμενοι του Facebook θα χρειαστεί να εργαστούν για να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν τα WhatsApp, Instagram και Facebook Messenger στα πιο βασικά επίπεδα, σημείωσαν οι πηγές της αμερικανικής εφημερίδας. Επίσης, ο Ζάκερμπεργκ έχει δώσει εντολή οι εφαρμογές να ενσωματώσουν end-to-end κρυπτογράφηση, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα ως προς την ασφάλεια των μηνυμάτων.

Σε δήλωσή του, το Facebook αναφέρει πως σκοπός του είναι να «δημιουργήσουμε τις καλύτερες εμπειρίες messaging που μπορούμε, και οι άνθρωποι θέλουν η ανταλλαγή μηνυμάτων να είναι γρήγορη, απλή, αξιόπιστη και με ιδιωτικότητα… Δουλεύουμε πάνω στο πώς θα κάνουμε περισσότερα από τα messaging προϊόντα μας end-to-end encrypted κι εξετάζουμε τρόπους να κάνουμε ευκολότερη την επικοινωνία με φίλους και συγγενείς ανά τα δίκτυα» σημειώνει.

Το Facebook ανέφερε, επίσης, στο BBC, ότι βρίσκεται στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας. Όπως θεωρείται, εάν όλοι οι χρήστες διασυνδεθούν σε ένα γιγαντιαίο δίκτυο, το Facebook θα είναι πιο ανταγωνιστικό απέναντι στους αντιπάλους του, όπως οι υπηρεσίες messaging της Google.

Πάντως, δεν φαίνονται να λείπουν οι εντάσεις πάνω στο θέμα: Όπως αναφερόταν στη δήλωση του Facebook, υπάρχει πολλή «συζήτηση και διάλογος» πάνω στο πώς θα λειτουργεί αυτό το σύστημα. Επίσης, σε έναν βαθμό εκλαμβάνεται ως απόπειρα αύξησης του ελέγχου επί του Instagram και του WhatsApp, που μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε μεγάλο βαθμό ως ανεξάρτητες εταιρείες. Όπως σημειώνουν οι NY Times, οι ιδρυτές του Instagram, Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ, αποχώρησαν από την εταιρεία τους απρόσμενα το φθινόπωρο, καθώς ο Ζάκερμπεργκ άρχιζε να παρεμβαίνει περισσότερο, ενώ εκτιμάται πως για αντίστοιχους λόγους αποχώρησαν και οι ιδρυτές του WhatsApp, Γιαν Κουμ και Μπράιαν Άκτον.