Skip to main content

Αντεπίθεση των ΗΠΑ για τις κυβερνοεπιθέσεις

Αμερικανοί αξιωματούχοι την Κυριακή αύξησαν την πίεση σε εταιρείες και αντίπαλες ξένες χώρες για την αντιμετώπιση κυβερνοεγκληματιών, και είπαν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει όλες τις επιλογές, μεταξύ των οποίων και στρατιωτικού τύπου, για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης απειλής.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει «όλες τις επιλογές» για την υπεράσπιση της χώρας ενάντια σε εγκληματίες με ransomware, είπε, σύμφωνα με το Reuters, σε συνέντευξή της η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, ερωτηθείσα για το αν εξεταζόταν στρατιωτική δράση.

Η Ραϊμόντο δεν περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς θα έμοιαζαν αυτές οι επιλογές, μα είπε ότι το θέμα θα είναι στην ατζέντα όταν ο πρόεδρος συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν αυτόν τον μήνα.

Η αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων έχει ωθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια πιο επιθετική στάση απέναντι στη Ρωσία, η οποία θεωρείται πως φιλοξενεί κάποιους από τους δράστες.

«Δεν βγάζουμε τίποτα από το τραπέζι καθώς σκεφτόμαστε για τις πιθανές επιπτώσεις, συνέπειες ή αντίποινα» είπε ο Ραϊμόντο.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο μεγαλύτερος συσκευαστής κρέατος στον κόσμο στοχεύτηκε από κυβερνοεγκληματίες και τον Μάιο ο μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς καυσίμου στις ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση, υποδαυλίζοντας φόβους για διαταραχή προμήθειας τροφίμων και καυσίμου.

Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν το σύνολο του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας, είπε η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, σε συνέντευξη στο CNN, κάνοντας λόγο για «χιλιάδες επιθέσεις σε όλες τις πλευρές του τομέα της ενέργειας».

Οι πρόσφατες επιθέσεις οδήγησαν τον Μπάιντεν να θέσει το ζήτημα των χάκερ στη Ρωσία στην ατζέντα της συνάντησης με τον Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο της 16ης Ιουνίου για να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρώσο ηγέτη, λένε αξιωματούχοι. Επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η αποσταθεροποίηση των servers που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή τέτοιων επιθέσεων, λένε κάποιοι ειδικοί σε θέματα κυβερνοχώρου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν από ιδιωτικές εταιρείες να είναι σε επαγρύπνηση και έχουν περισσότερη διαφάνεια ως προς τις επιθέσεις. Η Γκράνχολμ είπε επίσης πως οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όταν στοχεύονται, και να μην πληρώνουν τους δράστες, καθώς αυτό απλά τους ενθαρρύνει.