Skip to main content

Αυστηρότερους κανόνες σε ψηφιακά νομίσματα και προπληρωμένες κάρτες θέλει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων πάνω στη χρήση ψηφιακών (εικονικών) νομισμάτων και προπληρωμένην καρτών, με σκοπό τον περιορισμό των ανώνυμων πληρωμών και την καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Πλατφόρμες- ανταλλακτήρια θα πρέπει να αυξήσουν τους ελέγχους που ασκούν πάνω στις ταυτότητες αυτών που κάνουν ανταλλαγές εικονικών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, με πραγματικά, και να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές.

Επίση,ς σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, το όριο για ανώνυμες πληρωμές μέσω προπληρωμένων καρτών μειώνεται στα 150 ευρώ από τα 250. «Οι χώρες- μέλη θα είναι σε θέση να αποκτούν και να μοιράζονται ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με το ποιοι στα αλήθεια κρύβονται πίσω από εταιρείες ή trusts, ποιοι επιδίδονται σε συναλλαγές με online νομίσματα και ποιοι χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες» είπε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς,τονίζοντας ότι η Ε.Ε., μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και αλλού, θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης των τρομοκρατών σε χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται πως, όπως έδειξαν έρευνες των γαλλικών αρχών, οι δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν χρησιμοποιήσει προπληρωμένες κάρτες- που εκδίδονται από μεγάλο εύρος φορέων, περιλαμβανομένων τραπεζών που χρησιμοποιούν δίκτυα όπως η Visa και η MasterCard. Διαφέρουν από τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, καθώς πρέπει να «φορτώνονται» πριν γίνουν πληρωμές, αλλά μπορούν να φέρουν σημαντικά ποσά χρημάτων.

Η MasterCard είπε πως στηρίζει τον στόχο της Κομισιόν για ενίσχυση της ασφαλείας των προπληρωμένων καρτών, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται πως θα είναι δυνατή η χρήση τους και από λιγότερο ευκατάσταστους πολίτες.

Ακόμη, στο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της φοροαποφυγής, μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers, η Κομισιόν επίσης προτείνει κανόνες που θα απαιτούν την καταχώρηση των ιδιοκτητών trusts σε μητρώα, που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι ανοιχτά και προσβάσιμα στο κοινό.

Όλες αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες της Ε.Ε. πριν γίνουν νόμοι της Ένωσης.