Skip to main content

Μάθαμε γιατί τα κουνούπια βουίζουν στα αυτιά μας

Μπορεί το βούισμα των κουνουπιών που μας έχουν πλησιάσει απειλητικά να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι όμως ταυτόχρονα και ένα σήμα ειδοποίησης για αποφύγουμε την επίθεση τους. Κανονικά τα κουνούπια θα έπρεπε να έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να μην κάνουν γνωστή την παρουσία τους όταν ετοιμάζονται να επιτεθούν στον στόχο τους αλλά αυτό δεν συνέβη και σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη πρόκειται για μια παρενέργεια του μηχανισμού επίθεσης των κουνουπιών.

Κατά βάση τα κουνούπια που βουίζουν στα αυτιά μας είναι θηλυκά αφού τα αρσενικά είναι φυτοφάγα. Τα θηλυκά είναι αυτά που επιτίθονται στους ανθρώπους αλλά και σε ζώα. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι επιθέσεις γίνονται αμέσως μετά το ζευγάρωμα γιατί τα θηλυκά χρησιμοποιούν το αίμα για να αποκτήσουν την απαραίτητη ενέργεια για να δημιουργήσουν τα αβγά τους. Πιθανώς αφού έχουν γονιμοποιηθεί τα θηλυκά να επιζητούν και πάλι αίμα ως θρεπτική τροφή για την ανάπτυξη των αβγών τους.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον εντομολόγο Μάικλ Ριλ καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε την αιτία που τα κουνούπια όχι μόνο υποχρεώνονται να πλησιάσουν τόσο κοντά στον στόχο τους αλλά και να παραμείνουν για αρκετή ώρα εκεί κάνοντας γνωστή την παρουσία τους και εκθέτοντας παράλληλα τον εαυτό τους σε κίνδυνο εξόντωσης τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα θηλυκά κουνούπια διεγείρονται από το διοξείδιο του άνθρακα και εντοπίζουν τον στόχο τους από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγει. Ό άνθρωπος εκπέμπει τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από το στόμα του για αυτό και τα κουνούπια επιλέγουν να κινούνται κοντά στο κεφάλι μας και να τα ακούμε να πετούν κυριολεκτικά δίπλα στα αυτιά μας.

Αφού έχουν βρει τον πιθανό τους στόχο τα κουνούπια μέσω των ειδικών αισθητήρων που έχουν στα πόδια τους διαπιστώνουν μέσω των οσμών που παράγει το δέρμα των ανθρώπων αν το αίμα του στόχου τους είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του. Κάποιοι λένε ότι τα κουνούπια επιτίθονται σε κάποιον με βάση την ομάδα του αίματος του ενώ άλλοι ότι παίζει ρόλο η διατροφή και ο τρόπος ζωής ενός ατόμου που μεταφράζεται σε οσμές που εντοπίζει το κουνούπι.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι την στιγμή που το κουνούπι πραγματοποιεί την προσέγγιση στον στόχο και κάνει την… διάγνωση κουνά τα φτερά του 400-500 φορές το δευτερόλεπτο σε συχνότητες 400-500 hertz με αποτέλεσμα να γίνεται αντιληπτό.