Skip to main content

Χρήσιμες συμβουλές από την Google για online αγορές με ασφάλεια

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι προ των πυλών, αρχίζουν στις 8 Ιουλίου, και τα στοιχεία του Google Trends δείχνουν ιδιαίτερη αύξηση στις αναζητήσεις γύρω από τις θερινές εκπτώσεις, ήδη από τις αρχές Μαΐου.
 
Πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο τα φυσικά καταστήματα αλλά ακόμα πιο συχνά και τα online μαγαζιά. Η Google προτείνει χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσει να πραγματοποιούν όλοι τις online αγορές τους με ασφάλεια.
 
Πριν ακόμα ξεκινήσετε τις αγορές σας, εξασφαλίστε ότι το site κάνει χρήση ασφαλούς σύνδεσης https://. Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να κοιτάξετε στην μπάρα διεύθυνσης (θα δείτε ένα εικονίδιο με τη μορφή λουκέτου στην μπάρα, αν χρησιμοποιείτε Google Chrome), ειδικά αν πρέπει να δώσετε ευαίσθητα δεδομένα όπως ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας ή του τραπεζικού σας λογαριασμού. 
 
Η τεχνολογία “Ασφαλής περιήγηση”, που έχει σχεδιάσει η Google, προειδοποιεί όταν πρόκειται να επισκεφθείτε επικίνδυνους ιστοτόπους που μπορεί να περιέχουν απειλές, κακόβουλα προγράμματα και προσπάθειες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Αυτή η τεχνολογία, προστατεύει σήμερα περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια συσκευές, προειδοποιώντας για τις απειλές που μπορεί να συναντήσει ένας χρήστης σε πλατφόρμες όπως ο Chrome, αλλά ακόμα και ο Firefox, το Safari ή το iOS.
 
Συγκρίνετε την τιμή του προϊόντος που ψάχνετε με εκείνο παρόμοιων αντικειμένων που πωλούνται αλλού. Αν η τιμή είναι πολύ διαφορετική, δώστε προσοχή. Κάντε μια έρευνα σχετικά με τον πωλητή, ειδικά αν δεν τον γνωρίζετε και αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε αγορά από το συγκεκριμένο site και ρωτήστε για την κατάσταση του προϊόντος.
 
Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε το site, καλό είναι να συμβουλεύεστε πρώτα το κομμάτι “Ποιοι Είμαστε” ή το “Επικοινωνία” ώστε να βρείτε έγκυρες πληροφορίες για τον πωλητή.
 
Αν σε ένα site, σας ζητούν προσωπικά στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας (π.χ. στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφάλειας ή κωδικό) καλό είναι να μην το εμπιστευθείτε, μιας και τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι ενδεικτικές απόπειρας ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Κάποια site μπορεί να αποτελούν ακριβείς αντιγραφές επίσημων site, με τα χαρακτηριστικά λογότυπα ή/και κείμενα, αλλά έχουν διαμορφωθεί από απατεώνες, των οποίων μόνος σκοπός είναι να αποκτήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα.
 
Αντίστοιχα, αποφύγετε την είσοδο σε λογαριασμούς που περιέχουν τα οικονομικά σας στοιχεία (π.χ. τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμούς καρτών σε site e-commerce) από κοινόχρηστους υπολογιστές. Αν το κάνετε αυτό, θυμηθείτε, μόλις τελειώσετε, να αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς σας και να κλείσετε το παράθυρο του browser.
 
Η τεχνολογία πλέον σας παρέχει βοήθεια με τον Password manager και με την δυνατότητα να σώσετε ή να δημιουργήσετε κωδικούς για τους online λογαριασμούς σας. Πέραν αυτού, υπάρχει και το Password CheckUp, ένα νέο extension, διαθέσιμο στον Google Chrome, το οποίο συγκρίνει τον κωδικό που χρησιμοποιείτε στον λογαριασμό σας με μια βάση δεδομένων και με λέξεις κλειδιά που έχουν ήδη παραβιαστεί στο παρελθόν, προειδοποιώντας σας σε περίπτωση κινδύνου.
 
Εξακριβώστε αν το site στο οποίο κάνετε τις αγορές σας, παρέχει ασφάλεια αγορών (buyer protection) και διαβάστε με προσοχή τους όρους και τις ρήτρες σχετικά με το θέμα πληρωμής σε περίπτωση επιστροφών. Αφού πληρώσετε και λάβετε την επιβεβαίωση της παραγγελίας, φυλάξτε το email με τις αποδείξεις των συναλλαγών και όταν φτάσει η παραγγελία σας, βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει όλα όσα έχετε παραγγείλει και πληρώσει.