Skip to main content

Μποϊκοτάζ στα social media για δύο ημέρες ζητά ένας εκ των ιδρυτών της Wikipedia

Έκκληση προς τους χρήστες των social media να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν για 48 ώρες, στις 4-5 Ιουλίου, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προκειμένου ο έλεγχος των προσωπικών τους δεδομένων να επιστρέψει σε αυτούς, απηύθυνε ο Λάρι Σάνγκερ, ένας εκ των ιδρυτών της Wikipedia.

Ο Σάνγκερ ζητά από τους χρήστες να απέχουν τουλάχιστον μία ημέρα, και όσοι το επιθυμούν να υπογράψουν τη «Διακήρυξη Ψηφιακής Ανεξαρτησίας» (Declaration of Digital Independence). «Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα social media εκείνες τις ημέρες, παρά μόνο για να γράψουμε ότι πραγματοποιούμε αποχή. Θα κάνουμε πολύ θόρυβο. Κανείς δεν θα είναι σε θέση να αγνοήσει αυτό που συμβαίνει. Θα δείξουμε τη συλλογική δύναμή μας και θα απαιτήσουμε οι γιγαντιαίες, χειριστικές εταιρείες να μας δώσουν πίσω τον έλεγχο επί των δεδομένων μας, της ιδιωτικότητάς μας και του user experience μας» αναφέρει σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του.

Στο πλαίσιο του μποϊκοτάζ- αποχής, ζητά από τους χρήστες να διακηρύξουν πως συμμετέχουν και να χρησιμοποιήσουν το hashtag #SocialMediaStrike, καθώς και, αν επιθυμούν, να παραπέμψουν σε αντίγραφα της Διακήρυξης, προσκαλώντας και άλλους να την υπογράψουν.

Ο Σάνγκερ, μεταξύ άλλων, ζητά από τη διεθνή κοινότητα των developers να τελειοποιήσει ένα νέο σύστημα αποκεντρωμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας πως, αν το διήμερο μποϊκοτάζ είναι επιτυχές, θα δείξει σε εταιρείες, κυβερνήσεις, developers και απλούς χρήστες πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ένα σύστημα όπου τα δεδομένα των χρηστών ανήκουν και ελέγχονται από τους ίδιους και για μια συμφωνία των κοινωνικών δικτύων για ένα κοινό σετ στάνταρ και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο Σάνγκερ ζητά τα δίκτυα να γίνουν πιο ανοιχτά και διαλειτουργικά, έτσι ώστε ένα post που θα γίνεται σε μια υπηρεσία να μπορεί να εμφανίζεται και σε άλλες.

Η Διακήρυξη εν γένει ζητά αποκέντρωση των κοινωνικών δικτύων και μετατροπή τους σε συστήματα τα οποία σέβονται τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας.