Skip to main content

Ρωσικός δορυφόρος – «φάρος» σε τροχιά

Επιτυχώς εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μεταφερόμενος από πύραυλο Soyuz-2.1a, ο πρώτος crowdfunded δορυφόρος Mayak («φάρος») την Παρασκευή – ο οποίος προορίζεται να είναι ένα από τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο νυχτερινό ουρανό.

Τον δορυφόρο κατασκεύασαν Ρώσοι μηχανικοί στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνικού Μουσείου της Μόσχας. Στόχοι του είναι να κάνει τη διαστημική έρευνα και την «κοσμοναυτική» δημοφιλείς στη Ρωσία, να δοκιμάσει ένα σύστημα φρεναρίσματος σε τροχιά που θα βοηθά στην απαλλαγή από διαστημικά σκουπίδια (φρενάροντας ώστε να χάνουν ταχύτητα και να πέφτουν από τροχιά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, όπου θα καίγονται), αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για υπολογισμούς γύρω από αντικείμενα στον ουρανό.

Αφού εκτοξεύτηκε και μπήκε σε τροχιά, ο δορυφόρος Mayak (της κλάσης των μικρών δορυφόρων «CubeSats») ανέπτυξε τον «ανακλαστήρα» του: μια πυραμίδα ύψους τριών μέτρων, από μια λεπτή (πάχους μόλις 5 μικρομέτρων), ανακλαστική μεταλλική μεμβράνη, η οποία ήταν διπλωμένη στο εσωτερικό του. Η πυραμίδα αυτή είναι σχεδιασμένη να πιάνει τις ακτίνες του ήλιου, ανακλώντας τις πίσω στη γη, με αποτέλεσμα ο δορυφόρος να καθίσταται -σύμφωνα με την ομάδα των δημιουργών του- το δεύτερο πιο φωτεινό αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά τη Σελήνη. Αυτό βοηθά στη χρήση του Mayak ως σημείου αναφοράς για μετρήσεις και υπολογισμούς σχετικά με άλλους δορυφόρους σε τροχιά.

Ο δεύτερος σκοπός είναι η αύξηση της αντίστασης κατά την πτήση του δορυφόρου στα ανώτατα τμήματα της ατμόσφαιρας (λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως αλεξίπτωτο). Με αυτόν τον τρόπο, τίθεται γρηγορότερα εκτός τροχιάς – μια μέθοδος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πέφτουν μέσα στην ατμόσφαιρα διαστημικά σκουπίδια πολύ πιο γρήγορα, για τον ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό «καθαρισμό» του κοντινού διαστήματος γύρω από τον πλανήτη μας. Εάν η δοκιμή αυτή αποδειχθεί επιτυχής, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους δορυφόρους, ως σύστημα «αυτοκαταστροφής» όταν πλέον είναι άχρηστοι.

Ο δορυφόρος θα μείνει σε τροχιά για έναν μήνα, πριν αρχίσει την κάθοδό του.