Η κυβερνοκατασκοπεία και οι υποκλοπές δεδομένων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής εποχής- και ως εκ τούτου αυξάνονται και πληθύνονται οι συσκευές οι οποίες, ακόμα και αν δεν έχουν άμεσα τέτοιο προσανατολισμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς, ειδικά σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό.
Ωστόσο, η συσκευή που ανέπτυξαν Ισραηλινοί ερευνητές μοιάζει να βγαίνει κατευθείαν μέσα από ταινία του Τζέιμπς Μποντ, καθώς πρόκειται για ένα gadgetάκι το οποίο είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να κρύβεται μέσα σε μία (κανονική) πίτα, και από εκεί να υποκλέπτει ραδιοκύματα που εκπέμπονται από φορητές συσκευές, όπως laptops.
Μέχρι πρότινος τέτοιου είδους συσκευές ήταν ογκώδεις και ακριβές- ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η τετραμελής ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ τα κατάφερε με φθηνά υλικά, δημιουργώντας μια μικρή συσκευή που μπορεί να κρυφτεί εύκολα.
Ειδικότερα, η συσκευή παρακολουθεί τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από laptops όταν η CPU τους επεξεργάζεται δεδομένα. Όπως διαπιστώθηκε, πολλές διαφορετικές λειτουργίες ενός υπολογιστή παρουσιάζουν διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας ραδιοκυμάτων.
Μέσω της παρακολούθησής τους- για παράδειγμα, κατά την αποκρυπτογράφηση ενός email που έχει αποσταλεί από τον «επιτιθέμενο»- είναι δυνατή η εξαγωγή/ ταυτοποίηση του «κλειδιού» που χρησιμοποιείται για την προστασία δεδομένων.
Αφού έδειξαν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος υποκλοπής λειτουργεί σε επίπεδο εργαστηρίου, οι ερευνητές δημιούργησαν τη συσκευή, την οποία βάφτισαν…Pita (Portable Instrument for Trace Acquisition), και έδειξαν ότι είναι δυνατή η απόκρυψή της μέσα σε μία…πίτα.
Η εμβέλειά της είναι περίπου 50 εκατοστά