Skip to main content

Αυτόνομο ρομποτικό σκάφος χαρτογράφησης του ωκεανού ο νικητής του Ocean Discovery XPRIZE

Τους νικητές του διεθνούς διαγωνισμού Shell Ocean Discovery XPRIZE, για τεχνολογίες εξερεύνησης των ωκεανών, ανακοίνωσε η XPRIZE την Παρασκευή: Ο μεγάλος νικητής ήταν η διεθνής ομάδα GEBCO-NF Alumni, που εδρεύει στις ΗΠΑ και κέρδισε το βραβείο των 4 εκατ. δολαρίων, με την ομάδα KUROSHIO, από την Ιαπωνία, να ακολουθεί, κερδίζοντας βραβείο 1 εκατ. δολαρίων.

Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε τελετή στο Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό. Της ομάδας GEBCO-NF ηγήθηκαν οι Ροσέλ Γουΐγκλεϊ και Γιούλια Ζαραΐσκαγια, και σε αυτήν συμμετείχαν άτομα από 14 χώρες, συνδυάζοντας υπάρχουσες τεχνολογίες και τεχνογνωσία χαρτογράφησης του πυθμένα της θάλασσας με ένα ανθεκτικό και χαμηλού κόστους μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, το SeaKIT, καθώς και ένα cloud-based σύστημα επεξεργασίας δεδομένων για την ταχεία οπτικοποίηση του πυθμένα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ρομποτικό σκάφος με προηγμένες δυνατότητες χαρτογράφησης του βυθού των ωκεανών, που προορίζεται να συμβάλει σημαντικά στην εκτενή χαρτογράφηση του πυθμένα των θαλασσών ως το 2030.

Όσον αφορά στην ομάδα KUROSHIO, με επικεφαλής τον Τακέσι Νακατάνι, συνδύασε τεχνολογίες συνεργατών για τη δημιουργία ενός σκάφους επιφανείας και πλατφόρμας λογισμικού που μπορούν να λειτουργούν και συνεργάζονται με διάφορα αυτόνομα υποβρύχια σκάφη.

Ακολούθως, με έπαθλο 800.000 δολαρίων βραβεύτηκε η ομάδα Ocean Quest από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, με το επόμενο βραβείο, ύψους 200.000 δολαρίων, να πηγαίνει στην ομάδα Tampa Deep Sea Xplorers από τη Φλόριντα.

«Αυτή τη στιγμή πάνω από το 80% του βυθού των ωκεανών του πλανήτη είναι αχαρτογράφητο, και είμαι περήφανος που δουλέψαμε δίπλα στους ανθρώπους που θα το αλλάξουν αυτό, στο πλαίσιο του XPRIZE» δήλωσε η Τζιότικα Βιρμάνι, εκτελεστική διευθύντρια του Ocean Discovery XPRIZE. «Όραμά μας είναι αυτές οι νέες τεχνολογίες να ανοίξουν τον δρόμο για ανακαλύψεις νέων ειδών, υποθαλάσσιων πόρων, γεωλογικών χαρακτηριστικών και ασφαλέστερων μεθόδων εξερεύνησης της θάλασσας, ρίχνοντας παράλληλα φως στα μυστήρια του βυθού και ανακαλύπτοντας πράγματα που έχουν παραμείνει άγνωστα από την αυγή του χρόνου» πρόσθεσε.

Έπαθλο 200.000 δολαρίων δόθηκε και στην Team Tao από το Ηνωμένο Βασίλειο για την προσέγγισή της ως προς τη χαρτογράφηση του πυθμένα, αν και, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της XPRIZE, δεν πληρούσε τα κριτήρια του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για να αναδειχθούν οι νικητές, μια επιτροπή ανεξάρτητων κριτών εξέτασε δεδομένα από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα και στο Πονς του Πουέρτο Ρίκο. Στην Καλαμάτα δόθηκε στις ομάδες χρονικό περιθώριο 24 ωρών για τη χαρτογράφηση τουλάχιστον 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων του πυθμένα, σε οριζόντια ανάλυση 5 μέτρων και άνω.