Skip to main content

Η Huawei φέρεται να μειώνει δραστικά την παραγωγή smartphones

Η Huawei φαίνεται ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της θα διαρκέσουν για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Όπως αποκαλύπτει η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post ανώνυμες πηγές, προερχόμενες από την Foxconn, υποστηρίζουν ότι η Huawei σταμάτησε την παραγωγή κινητών τηλεφώνων σε «αρκετές» γραμμές παραγωγής με απώτερο στόχο να ανταποκριθεί στις νέες μειωμένες παραγγελίες. 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι η Foxconn, από την Ταϊβάν, αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή συσκευών παγκοσμίως ενώ μεταξύ των εταιρειών τις συσκευές των οποίων κατασκευάζει περιλαμβάνεται ακόμη και η Apple. Άγνωστο παραμένει αν η μείωση της παραγωγής είναι μια κίνηση που θα έχει μικρή ή μεγαλύτερη διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση οι δύο εταιρείες, Foxconn και Huawei, δεν προχώρησαν σε σχολιασμό του δημοσιεύματος. 
 
Εάν το δημοσίευμα επαληθευτεί θα σημαίνει καταρχήν την διακοπή της πορείας ανάπτυξης που είχε αναπτύξει η Huawei τα τελευταία χρόνια. Κατά δεύτερον θα αποτελεί παραδοχή των σημαντικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κινεζική εταιρεία μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην συνεργασία της με αμερικανικές εταιρείες. Ουσιαστικά, χωρίς το Android (και άρα τις επίσημες εφαρμογές της Google) ή χωρίς το υλικό της Qualcomm είναι πρακτικά απίθανο για την Huawei να σταθεί σε αγορές εκτός Κίνας. 
 
Παράλληλα, το κλίμα δεν δείχνει να βελτιώνεται καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε η Huawei προχώρησε σε νομικές κινήσεις εναντίον των αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή Αμερικανοί εργαζόμενοι στα κέντρα έρευνας της Huawei στην Κίνα επαναπατρίζονται ενώ ζητήθηκε από Κινέζους εργαζόμενους να τερματίσουν τις τεχνικές συναντήσεις που ήταν σε εξέλιξη με Αμερικανούς ομολόγους τους. 
 
Την ίδια στιγμή αναλυτές της αγοράς επιχειρούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων στις συνολικές πωλήσεις της Huawei. Πριν τις αμερικανικές κυρώσεις οι προβλέψεις των αναλυτών ήθελαν την κινεζική εταιρεία να παραδίδει έως και 270 εκατομμύρια συσκευές μέχρι το τέλος του 2019. Πλέον, οι προβλέψεις είναι σημαντικά χαμηλότερες. 
 
Το καλύτερο σενάριο, εάν οι σχέσεις με την Google και τους λοιπούς Αμερικανούς προμηθευτές βελτιωθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θέλει τις παραδόσεις συσκευών της Huawei να κινούνται μεταξύ 240 και 250 εκατομμυρίων τεμαχίων. Εάν αυτό δεν συμβεί η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι το δικό της λειτουργικό σύστημα θα είναι παγκόσμια διαθέσιμο στις αρχές του 2020. Από τους αναλυτές θεωρείται ότι κάθε μήνας χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα θα φέρνει μία πτώση στις παραδόσεις κατά 8-10 εκατομμύρια συσκευές. 
 
Άρα, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, με το νέο λειτουργικό σύστημα να έρχεται νωρίτερα, υπολογίζεται ότι οι παραδόσεις της Huawei θα «κάτσουν» μεταξύ 180-200 εκατομμύρια συσκευές. Αυτή η επίδοση θα μπορούσε να τοποθετήσει την Huawei εκ νέου πίσω από την Apple. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η δυσπιστία των καταναλωτών απέναντι στο brand και τι επιπτώσεις θα έχει στις πωλήσεις της εταιρείας. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και σε επίπεδο προμηθευτών, ειδικά αυτών που προέρχονται από τρίτες χώρες και ενδεχομένως να φοβούνται πιθανές κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. 
 
Αναλυτές θεωρούν ότι ωφελημένοι της σύγκρουσης Κίνας-ΗΠΑ θα είναι οι δύο κύριοι ανταγωνιστές της Huawei: η αμερικανική Apple και η κορεατική Samsung. Για την Apple υπολογίζεται ότι θα επανέλθει σε παραδόσεις έως και 200 εκατομμυρίων συσκευών αφού αναμένεται να αυξήσει τις παραδόσεις παγκοσμίως ενώ θα έχει υποστεί μείωση των παραδόσεων στην κινεζική αγορά. Η προγενέστερη εκτίμηση για τις παραδόσεις της Apple την τοποθετούσε στις 185 εκατομμύρια συσκευές. Αντίστοιχα, η Samsung θα μπορούσε να επιτύχει παραδόσεις 300-320 εκατομμυρίων συσκευών εκμεταλλευόμενη την μερική απουσία της Huawei από τις αγορές Ευρώπης και Ινδίας.