Skip to main content

Η αυξανόμενη κυβερνοαπειλή του Ισλαμικού Κράτους

Αυξάνεται ο αριθμός των «hack-τιβιστών» που βοηθούν το Ισλαμικό Κράτος να προπαγανδίσει το μήνυμά του, μέσω επιθέσεων σε ΜΜΕ και ιστοσελίδες, σε αναφορά της εταιρείας διαδικτυακής ασφαλείας FireEye, η οποία επισημαίνει ότι οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο πολύπλοκου και συνάμα οπορτουνιστικού χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των στόχων που επλήγησαν από τζιχαντιστές στον κυβερνοχώρο είναι ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός TV5 Monde, ωστόσο στη λίστα έχουν βρεθεί και άλλα ΜΜΕ, σε σημείο που είναι δύσκολο να επισημανθεί ποιος διατρέχει κίνδυνο.

«Τον Απρίλιο, το “Cyber Caliphate”, μία ομάδα που ισχυρίζεται ότι συνδέεται με το ISIS, ανέλαβε την ευθύνη για την διαταραχή της online παρουσίας και των δυνατοτήτων εκπομπής του TV5Monde…η ομάδα δημοσιοποίησε προπαγάνδα και τις ταυτότητες Γάλλων στρατιωτών που υποτίθεται ότι διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στις ιστοσελίδες και τους λογαριασμούς social media του TV5 Monde. H κυβερνοεπιχείρηση φέρεται να έριξε το σύστημα παραγωγής και μετάδοσης του TV5Monde για ώρες. Το περιστατικό αυτό μπορεί να ήταν η πρώτη φορά που ένας τηλεοπτικός σταθμός βρίσκεται εκτός αέρα ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης» σημειώνεται στην ανάλυση.

Όπως υπογραμμίζει η FireEye, παρεμφερείς ομάδες τέτοιας δραστηριότητες – οι οποίες θεωρείται ότι επιχειρούσαν από την Ρωσία και την Κίνα ή ότι σχετίζονταν με τη συριακή κυβέρνηση, στόχευαν ΜΜΕ εδώ και καιρό, για να προωθήσουν πολιτικούς και οικονομικούς στόχους. Αυτό που κάνει διαφορετικές τις ομάδες που πρόσκειται στο ΙSIS είναι ότι στοχεύουν ειδησεογραφικούς οργανισμούς κάθε μεγέθους, από σταθμούς όπως το TV5Monde μέχρι τους λογαριασμούς στα social media και τις ιστοσελίδες μικρών εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών.

«Είναι πολλοί αυτοί που πάνε στη Συρία να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ένας άλλος τρόπος να πολεμήσουν είναι να μείνουν στο σπίτι τους και να το κάνουν από εκεί» είπε στο BBC ο Ντέιβιντ Μέρκελ, chief technology officer της FireEye. «Αν έχεις σύνδεση στο Ίντερνετ και κάποιες δεξιότητες, μπορείς σίγουρα να το κάνεις».

Σημειώνεται πως, μέχρι τώρα, το Ισλαμικό Κράτος ήταν γνωστό για τη χρήση εργαλείων κυβερνοπολέμου σε εμπόλεμες ζώνες, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών για τις εχθρικές δυνάμεις, ενώ υπογράμμισε ότι, ακόμα και αν είναι δύσκολο να συνδεθούν άμεσα με την οργάνωση οι συγκεκριμένες επιθέσεις, με σκοπούς προπαγάνδας, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι γίνονται στο όνομά του.