Skip to main content

Αυστηροί κανόνες της ΕΕ κατά της «απαράδεκτης» χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης

Kάποιες «απαράδεκτες» χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης θα απαγορεύονται στην Ευρώπη εάν περάσει μια σειρά προτάσεων/ κανόνων που παρουσίασε η Κομισιόν την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο αυτών των κανόνων, όπως γράφει το BBC, θα απαγορεύονται «συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αποτελούν ξεκάθαρη απειλή προς την ασφάλεια, τους βίους και τα δικαιώματα των ανθρώπων».

Επίσης, προτείνονται πολύ αυστηρότεροι κανόνες για τα βιομετρικά- όπως η αναγνώριση προσώπου που χρησιμοποιείται από τις αρχές, που θα είναι περιορισμένη.

Η παραβίαση των κανόνων αυτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους μέχρι και 6% των παγκοσμίων εσόδων αυτού που τους παραβαίνει: Για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, αυτό θα αντιστοιχούσε σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για αυτά τα θέματα, τόνισε πως «στην τεχνητή νοημοσύνη η εμπιστοσύνη είναι “must”, όχι κάτι που θα ήταν ωραίο να είχαμε».

Όπως σημείωσε, η ΕΕ αναπτύσσει «νέες παγκόσμιες νόρμες» για την ΑΙ, με κανόνες που θα παρεμβαίνουν εκεί που είναι απαραίτητο να γίνει αυτό- δηλαδή όταν διακυβεύονται η ασφάλεια κα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.

Πολλές από τις βασικές ιδέες είχαν κυκλοφορήσει την προηγούμενη εβδομάδα, εν όψει των ανακοινώσεων, προκαλώντας ανησυχίες στην κοινότητα του χώρου της τεχνολογίας πως θα μπορούσαν να «καταπνίξουν» την καινοτομία.

Το Ευρωκοινοβούλιο και οι χώρες- μέλη θα εξετάσουν τις προτάσεις, και πιθανότατα θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο, εάν περάσουν, θα ισχύουν εντός και εκτός της ΕΕ εάν ένα σύστημα είναι διαθέσιμο στην ΕΕ ή η χρήση του επηρεάζει τους πολίτες της.