Skip to main content

World Economic Forum: Τι θα γινόταν εάν για μία ημέρα έπεφτε το Ίντερνετ

Της Λέττας Καλαμαρά

Ένα από τα ερωτήματα που τρομάζει τις σύγχρονες οικονομίες θέτουν οι αναλυτές του World Economic Forum: τι θα γινόταν εάν έπεφτε το Ίντερνετ για μία ημέρα.

Φανταστείτε, λένε οι αναλυτές του WEF, εάν το διαδίκτυο κατέρρεε. Πώς θα επικοινωνούσε ο κόσμος, πώς θα γινόταν η αναζήτηση για τις κενές θέσεις εργασίας; Θα έπρεπε να επιστρέψουν επιχειρήσεις και κράτη στην ανταλλαγή επιστολών, στην ανάγνωση αγγελιών στις τοπικές εφημερίδες κ.λπ.

Ο κόσμος της δεκαετίας του ’90 είναι πια παρελθόν, τονίζει το WEF.  Ενδεχομένως να έπρεπε να αλλάξουμε για λίγο τις συνήθειές μας. Όπως καταγράφεται και από τον Economist οι σύγχρονες οικονομίες και κοινωνίες στηρίζονται στο διαδίκτυο για όλο και περισσότερα πράγματα. Οι αριθμοί είναι τεράστιοι, και εξακολουθούν να αυξάνονται, ώστε ακόμη και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Economist να είναι ήδη ελαφρώς ξεπερασμένα παρόλο που περιγράφουν την κατάσταση του 2015 που μόλις τελείωσε. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία διεθνώς ο μέσος αριθμός των tweets εξακολουθεί να εκτιμάται σε περίπου 500 εκατομμύρια την ημέρα. Η Google επεξεργάζεται πάνω 3,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα, η αποστολή και λήψη  emails αυξάνεται ραγδαία. Μια διεθνής μελέτη (Radicati Group) προβλέπει ότι μέχρι το 2018 τα emails που θα ανταλλάσσονται διεθνώς θα φτάσουν τα 228 δισεκατομμύρια την ημέρα.

Με αυτά τα σημερινά δεδομένα τι θα γινόταν εάν κατέρρεε το Ίντερνετ για μία ημέρα: θα έπρεπε να περιμένουν 196 δισεκατομμύρια emails, 12 δισεκατομμύρια videos στο Facebook και το Υοu Tube. Θα έπρεπε να περιμένουν 3 δισεκατομμύρια αναζητήσεις στο Google, καθώς και 500 εκατομμύρια tweets. Και νομίζει ο κόσμος ότι το πρόβλημα θα είναι μόνο η μη αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή tweets, αρκεί μόνο ένας αριθμός για να διαπιστωθεί η τεράστια οικονομική επίπτωση σε περίπτωση κατάρρευσης του διαδικτύου: Το 2014 υπολογίστηκε ότι διεθνώς δαπανώνται 1,2 εκατομμύρια δολάρια μέσω του Διαδικτύου κάθε 30 δευτερόλεπτα. Αλλά ακόμα και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς μπαίνουμε στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (Fourth Industrial Revolution) κατά την οποία τα όρια μεταξύ της φυσικής, ψηφιακής και βιολογικής γίνονται δυσδιάκιτα. Καθώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, των αυτόνομων οχημάτων και 3D εκτύπωσης αρχίζουν να παίρνουν τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομία, το βέβαιο είναι ότι ακόμη και αν το διαδίκτυο ήταν ανενεργό για μόλις μία ημέρα, θα επηρέαζε πάρα πάρα πολύ τις ζωές μας.