Skip to main content

Συνεργασία της Sony με τη Microsoft στο πεδίο του game streaming

Η Microsoft και η Sony έκλεισαν συμφωνία συνεργασίας στον χώρο του game streaming, παρά το γεγονός ότι είναι ανταγωνιστές στον κλάδο του gaming (Xbox, Playstation).

Όπως αναφέρει το BBC, αναμένεται πως η Sony θα χρησιμοποιεί την cloud υπηρεσία Azure της Microsoft ως «έδρα» της επερχόμενης υπηρεσίας streaming για το PlayStation. Σημειώνεται πως και η Microsoft δοκιμάζει μια δική της streaming υπηρεσία, υπό το brand του Xbox.

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν πως θα συνεργαστούν επίσης και στους τομείς των ημιαγωγών και των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. «Για πολλά χρόνια, η Microsoft ήταν σημαντικός συνεργάτης μας, αν και φυσικά οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται σε κάποιους τομείς» είπε ο Κενίτσιο Γιοσίντα, διευθύνων σύμβουλος της Sony. «Πιστεύω ότι η από κοινού ανάπτυξη μελλοντικών cloud λύσεων θα συμβάλει πολύ στην εξέλιξη του interactive περιεχομένου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, είπε πως «η Sony πάντα ήταν ηγέτης τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στην τεχνολογία, και η συνεργασία που ανακοινώσαμε πατά πάνω σε αυτό το ιστορικό καινοτομίας».

Οι δύο εταιρείες είναι σε σκληρό ανταγωνισμό στο gaming από το 2001, χρονιά που λανσαρίστηκε το πρώτο Xbox. Ωστόσο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τις Amazon Web Services, το hosting της υπηρεσίας streaming του PlayStation θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για το Azure, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Microsoft.

Για τη Sony, εάν το PlayStation είναι να παραμείνει ανταγωνιστικό, είναι πιθανό να χρειαστεί να περάσει και αυτό στον τομέα του streaming ολοκληρωμένων παιχνιδιών μέσω Ίντερνετ. Ειδικοί αναλυτές της βιομηχανίας εκτιμούν πως η Sony ίσως να δυσκολευόταν να το κάνει αυτό μόνη της, καθώς οι ανταγωνιστές έχουν αποκτήσει προβάδισμα στο αντικείμενο αυτό.

Σημειώνεται πως η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη παρουσία στον χώρο του games streaming, με την υπηρεσία PS Now. Ωστόσο, πρόκειται για έναν τομέα που αναμένεται να σημειώσει μεγάλη άνοδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε και υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί να υστερεί, δεδομένου ότι έχει (σχετικά) μικρότερη τεχνογνωσία και σχετικές υποδομές συγκριτικά με ανταγωνιστές της. Ακόμη, όπως σημειώνει το BBC, για τη Microsoft η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ενσωμάτωση της cloud τεχνολογίας της σε περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα, όπως πχ κάμερες και τηλεοράσεις, αντί να δραστηριοποιείται κυρίως σε business εφαρμογές, όπως γίνεται σήμερα.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμα ασαφείς, με τις δύο εταιρείες να αποκαλύπτουν επίσης πως θα συνεργαστούν στους ημιαγωγούς, τους αισθητήρες εικόνας και την τεχνητή νοημοσύνη.