Φιλόδοξη startup σε πρόγραμμα business incubator της ESA αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό, προσωπικής χρήσης αεροσκάφος με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL). Το συγκεκριμένο ηλεκτρικό διθέσιο αεροσκάφος, υπό την ονομασία Lilium, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα κατηγορία απλών, σχετικά αθόρυβων και φιλικών προς το περιβάλλον αεροσκαφών, τα οποία θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμα από το 2018 – φέρνοντας στο νου τα ιπτάμενα αυτοκίνητα τα οποία προέβλεπαν οι συγγραφείς ιστοριών επιστημονικής φαντασίας για τον 21ο αιώνα.
«Ο στόχος μας είναι η ανάπτυξη αεροσκαφών για χρήση στην καθημερινή ζωή» εξηγεί ο Ντάνιελ Βίγκαντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ένας εκ των τεσσάρων ιδρυτών της. «Θέλουμε ένα αεροπλάνο που μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, και δεν χρειάζεται τις πολύπλοκες και ακριβές υποδομές ενός αεροδρομίου. Για τη μείωση του θορύβου και της μόλυνσης, χρησιμοποιούμε ηλεκτρικούς κινητήρες έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται επίσης και κοντά σε αστικές ζώνες».
Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 από τέσσερις μηχανικούς και διδακτορικούς φοιτητές του Technische Universität Μünchen και ήδη το cοncept έχει αποδειχτεί λειτουργικό σε κλίμακα, μέσω δοκιμών σε μοντέλα των 25 κιλών. Ήδη είναι υπό ανάπτυξη το πρώτο υπερελαφρύ αεροσκάφος, με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.
Το Lilium συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών σταθερών πτερύγων, αποφεύγοντας τα μειονεκτήματά τους: Θα μπορεί να προσγειώνεται και να απογειώνεται σχεδόν οπουδήποτε, καθώς απαιτείται μόνο μια ανοικτή επίπεδη περιοχή περίπου 15×15 μέτρων. Όσον αφορά στις επιδόσεις του, μπορεί να πιάσει ταχύτητα 400 χλμ/ ώρα, ενώ χάρη στους ηλεκτρικούς κινητήρες του είναι αρκετά αθόρυβο. Η άδεια χρήσης του απαιτεί τουλάχιστον 20 ώρες εκπαίδευσης- σαν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου. Προορίζεται για ψυχαγωγική χρήση κατά την ημέρα, με καλές καιρικές συνθήκες, και σε εναέριο χώρο στο οποίο δεν υπάρχει κίνηση, σε ύψη μέχρι τριών χιλιομέτρων.