Skip to main content

FindFace: Εφαρμογή αναγνώρισης προσώπων ως μέσον διαπόμπευσης εργαζομένων στη ρωσική βιομηχανία του σεξ

Σε πραγματική «μάστιγα» για εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ και πορνοστάρ στη Ρωσία εξελίσσεται εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου που έχει καταστεί δημοφιλής μέσω των social media.

Πρόκειται για το FindFace, που επιτρέπει στον χρήστη να τραβήξει φωτογραφίες και, περνώντας τες από αυτό, να βρει τους λογαριασμούς των προσώπων που απεικονίζονται στο δημοφιλές «ρωσικό Facebook», Vkontakte (VK).

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα στο Mashable, η εφαρμογή κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, και έγινε ιδιαίτερα διάσημη λόγω του project «Your Face Is Big Data» του Ρώσου φωτογράφου Έγκορ Τσέβτκοφ, ο οποίος φωτογράφησε αγνώστους στο μετρό και στη συνέχεια τους βρήκε online μέσω του προγράμματος.

Ο φωτογράφος ήθελε να επισημάνει τους κινδύνους της εξάπλωσης της χρήσης των social media και ειδικότερα της χρήσης του FindFace, ωστόσο το αποτέλεσμα μάλλον χειροτέρεψε την κατάσταση: Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα T Journal, το πρόγραμμα έχει γίνει δημοφιλές σε μέλη του Dvach (ένα «ρωσικό 4chan») και μέλη του το χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν τα προφίλ εργαζόμενων στη βιομηχανία του σεξ και πορνοστάρ, τα οποία στη συνέχεια κοινοποιούν στο δίκτυο, με αποτέλεσμα χρήστες να αρχίζουν να στέλνουν μηνύματα στις ίδιες, αλλά και σε φιλικά πρόσωπα και μέλη οικογενείας.

Το VK έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες για να παύσει η συγκεκριμένη πρακτική, απαγορεύοντας ένα community που είχε εμφανιστεί ειδικά για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενώ εκπρόσωπος του FindFace δήλωσε στο T Journal πως γίνεται οτιδήποτε είνια δυνατόν για να προστατευθούν οι χρήστες από κακόβουλες ενέργειες.

Σύμφωνα με το Global Voices, η αρχική ιδέα των developers πίσω από την εφαρμογή ήταν να ταιριάζει τυχαίες εικόνες με σελίδες στο Vkontakte, βοηθώντας τους χρήστες να κάνουν νέους φίλους.

Η αρχική «έμπνευση» προήλθε από έναν μηχανικό λογισμικού, τον Αντρέι Μίμα, που το χρησιμοποίησε τον Μάρτιο για να βρει δύο γυναίκες που είχε φωτογραφήσει πριν έξι χρόνια στην Αγία Πετρούπολη.

Ακολούθησε το project του Τσβέτκοφ στις αρχές του Απριλίου, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι θα μπορούσε η εφαρμογή να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από κατά συρροήν δολοφόνους και εγκληματίες γενικότερα.

Η στοχοποίηση των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ άρχισε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του project του Τσβέτκοφ, και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου, με την «εκστρατεία» των χρηστών του Dvach να αρχίζει μόλις τρεις ημέρες μετά τα σχετικά δημοσιεύματα, που έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οι χρήστες στοχοποιούν επίσης και γυναίκες που έχουν εγγραφεί στη σελίδα Intimcity, που έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών σεξουαλικής φύσης.