Skip to main content

Πειραματική θεραπεία για τον χρόνιο πόνο

Ερευνητές του University of Copenhagen ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, ο οποίος έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια- και θεωρούν πως, χάρη σε αυτόν, είναι δυνατή η πλήρης απαλλαγή από αυτόν.

Εκτιμάται πως 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από χρόνιο πόνο ο οποίος προέρχεται από νεύρα τα οποία έχουν υποστεί ζημιά, οπότε και ένα τέτοιο επίτευγμα έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ποντίκια δημοσιεύτηκαν στο EMBO Molecular Medicine.

«Αναπτύξαμε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου. Είναι μια στοχευμένη θεραπεία- δεν επηρεάζει τα γενικά νευρωνικά σήματα, αλλά μόνο τις αλλαγές σε νεύρα που προκαλούνται από την ασθένεια» είπε ο Κένεθ Λίντεγκαρν Μάντσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου. «Δουλεύουμε σε αυτό πάνω από 10 χρόνια. Πήγαμε αυτή τη διαδικασία από την κατανόηση της βιολογίας μέχρι την εφεύρεση και σχεδιασμό της χημικής ένωσης και την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί στα ζώα, επηρεάζει τη συμπεριφορά τους και απομακρύνει τον πόνο» πρόσθεσε.

Η χημική ένωση που ανέπτυξαν οι ερευνητές είναι ένα πεπτίδιο ονόματι Tat-P4-(C5)2, που λειτουργεί στοχευμένα και επηρεάζει μόνο τις αλλαγές στα νεύρα που αποτελούν πρόβλημα, προκαλώντας πόνο. Σε προηγούμενη μελέτη είχε επιδειχθεί σε μοντέλο ζώου πως η χρήση του πεπτιδίου μπορεί επίσης να μειώσει την εξάρτηση. Ως εκ τούτου οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα μπορέσει να βοηθήσει ασθενείς που έχουν αναπτύξει εξάρτηση από τα οπιοειδή παυσίπονα.

«Η ένωση λειτουργεί πολύ αποτελεσμαιτκά, και δεν βλέπουμε παρενέργειες. Μπορούμε να χορηγούμε αυτό το πεπτίδιο και να επιτυγχάνουμε πλήρη αντιμετώπιση πόνο στο μοντέλο ποντικού που χρησιμοποιήσαμε, χωρίς τις ληθαργικές επιπτώσεις που χαρακτηρίζουν τα υπάρχοντα αναλγητικά φάρμακα».

Το επόμενο βήμα είναι οι δοκιμές σε ανθρώπους. «Στόχος για εμάς είναι η ανάπτυξη ενός φαρμάκου, οπότε το σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτό» πρόσθεσε ο Μάντσεν.