Skip to main content

ΜΙΤ: Εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών για τον κορωνοϊό για τοπικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ

Τρεις τοπικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ σχεδιάζουν να υπογράψουν σύντομα συμφωνίες για να γίνουν οι πρώτες που θα υιοθετήσουν μια εφαρμογή ιχνηλάτησης/ location tracking με στόχο την αποτροπή νέων ξεσπασμάτων του κορονοϊού, δήλωσε εκπρόσωπος σχετικού προγράμματος του ΜΙΤ την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ραμές Ρασκάρ, αναπληρωτής καθηγητής στο ΜΙΤ, σημείωσε μέσω email πως επιπλέον 17 κυβερνήσεις/ αυτοδιοικήσεις πολιτειών και δήμων εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης της εφαρμογής στις κοινότητές τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. «Βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα, και περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις, μέχρι και πιο απομακρυσμένες κοινότητες παραθερισμού που θέλουν να προστατευτούν».

Ο Ρασκάρ δεν αποκάλυψε ποιες πολιτείες, κομητείς ή πόλεις είναι κοντά σε σχετικές συμφωνίες, μα τόνισε πως αναμένεται να ζητούν από τους κατοίκους να κατεβάζουν εθελοντικά την εφαρμογή, γνωστή ως Private Kit. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επικείμενες συμφωνίες ως «letter of intent» για συνεργασία, εκπαίδευση και υποστήριξη.

Δύο πόλεις στη Μασαχουσέτη σχεδιάζουν να προβούν σε αξιολογήσεις των επιδόσεων του Private Kit με αξιωματούχους του χώρου της υγείας που ζητούν από τους ασθενείς να ανακαλέσουν πρόσφατες επαφές τους από μνήμης, όπως πρόσθεσε. «Υπάρχουν συγκεκριμένες κοινότητες όπου μια βασισμένη στον άνθρωπο προσέγγιση θα έχει οφέλη και άλλες όπου μια τεχνολογική πλατφόρμα θα παρέχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ακρίβεια» είπε ο Ρασκάρ.

Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αξιολογούν το Private Kit ή παρόμοιες τεχνολογίες για σκοπούς ιχνηλάτησης επαφών, όπου αξιωματούχοι του χώρου της υγείας εντοπίζουν πρόσφατες επαφές ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον ιό, προκειμένου να εξεταστούν ή να τεθούν σε καραντίνα.

Αποτελεσματικές μέθοδοι ιχνηλάτησης επαφών θα πρέπει να έχουν τεθεί σε χρήση πριν υπάρξει άρση των μέτρων περιορισμού που έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποιούν ειδικοί του χώρου της υγείας. Ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing, μετά την επιτυχή χρήση app-based συστημάτων σε ασιατικές χώρες. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλοί προβληματισμοί σε θέματα ιδιωτικότητας, καθώς και τεχνικής φύσης περιορισμοί.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ και συνεργάτες τους υποστηρίζουν πως το Private Kit μπορεί να καταγράφει τις κινήσεις κάποιου χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητά του. Το σύστημα βασίζεται σε σήματα Bluetooth γνωστά ως «chirps», που ανταλλάσσονται μεταξύ των τηλεφώνων των χρηστών του Private Kit. Αξιωματούχοι του χώρου της υγείας θα ζητούν από χρήστες που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό να δημοσιοποιούν ανώνυμα τα πρόσφατα «chirps» των τηλεφώνων τους, και θα ενημερώνονται οι κάτοχοι τηλεφώνων που βρέθηκαν κοντά σχετικά με πιθανή έκθεσή τους στον ιό.