H βρετανική Κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο της επιβολής ποινικών κυρώσεων στα social media για τη διακίνηση επισφαλούς περιεχομένου.
Σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τη διακίνηση μηνυμάτων ρητορικής του μίσους, αλλά και το επισφαλές περιεχόμενο μέσα από τις ποικίλες πλατφόρμες social media, οι Βρετανικές Αρχές θέλουν να θωρακίσουν όσους επισκέπτονται συχνά – πυκνά τέτοιους ιστότοπους. Η λογική του νομοθέτη στην Αγγλία είναι να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα έχει ως βασικό της σκοπό την παύση διάδοσης μηνυμάτων που προάγουν τη βία, πιθανές αυτοκτονίες και το cyber bullying.
Η συζήτηση στη Μεγάλη Βρετανία έχει ξεκινήσει μετά από την επίθεση εναντίον δύο τζαμιών στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας και της απόλυτης αδυναμίας του Facebook να σταματήσει τη ζωντανή μετάδοση της επίθεσης και εν ψυχρώ δολοφονίας 50 περίπου ανθρώπων από έναν ένοπλο. Η ίδια η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχει σημειώσει ότι δεν πιστεύει πως τα social media έχουν τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατεύσουν τους χρήστες τους από τέτοια φαινόμενα.
Ο νομοθέτης στην Αγγλία θεωρεί ότι οι εταιρείες social media θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη του περιεχομένου που διακινείται μέσα από τις πλατφόρμες τους, ενώ μία ισχυρή Ανεξάρτητη Αρχή θα πρέπει να έχουν τη δύναμη να επιβάλλει κυρώσεις και ταυτόχρονα να μπορούν να ζητούν από τα social media να δημοσιεύουν εκθέσεις για το πόσο τηρούν τις νομοθετικές αρχές αυτές.
Πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν με την προσπάθεια της βρετανικής Κυβέρνησης να επιβάλλει ένα αυστηρότερο πλαίσιο αρχών και κανόνων για τη λειτουργία των social media, ενώ τονίζεται ότι θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις περιόδους εκλογών, όπου υπάρχει ο φόβος της εμφάνισης πολλών αντίστοιχων φαινομένων. Παραμένει άγνωστο το εάν θα μπορέσουν οι πρωτοβουλίες αυτές να δώσουν λύση στο πρόβλημα της διάχυσης είτε ψευδών, είτε επικίνδυνων μηνυμάτων μέσα από τα social media. To παράδειγμα της Αγγλίας, πάντως, ενδέχεται να βρει μιμητές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πηγή: Pestaola