Στο 93% ανέρχεται το ποσοστό των ασθενών που αντέδρασαν θετικά σε πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής όπου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος χρησιμοποιούνται εναντίον καρκίνου προχωρημένου σταδίου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine. Στο πλαίσιο της θεραπείας αυτής εισάγονται στον ασθενή δισεκατομμύρια κύτταρα ανοσοποιητικού, τα οποία έχουν «πειραχθεί»/ ενισχυθεί εκτός σώματος σε ειδική εγκατάσταση, προκειμένου να αναζητήσουν και να καταστρέψουν όγκους.
Μεταξύ των ασθενών ήταν ο γιατρός Πάτρικ Μπρόντι, ο οποίος υπέφερε από μια σπάνια, επιθετική μορφή λεμφώματος και ήταν ένας από 74 που συμμετείχαν στη δοκιμή, μεταξύ του 2016 και του 2019.
Η θεραπεία CAR T-cell βασίζεται πάνω σε δεκαετίες ερευνών πάνω στον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρά με τον καρκίνο και πώς μπορεί να ελεγχθεί για να πολεμήσει τη νόσο. Μέχρι τώρα η θεραπεία CAR T-cell προσφέρεται για λέμφωνα και λευχαιμία, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλα είδη.
«Το ότι μπόρεσα να συμμετέχω σε αυτή τη μελέτη βοήθησε στην προώθηση της επιστήμης, και, για μένα, έσωσε επίσης τη ζωή μου» είπε ο Μπρόντι. Τα αποτελέσματα, όπως δημοσιεύτηκαν στο NEJM, έδειξαν πως 93% από τους ασθενείς αντέδρασαν στη θεραπεία και 67% βίωσαν πλήρη ύφεση κατά τις εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Συνολικά το ποσοστό επιβίωσης ανήλθε στο 83%, πολύ υψηλότερα από άλλα είδη θεραπειών σε αυτό το σενάριο. Πάνω από 12 μήνες μετά, το 57% των ασθενών ήταν ακόμα σε ύφεση.
Πριν ο ασθενής δεχτεί τα «επαναπρογραμματισμένα» κύτταρα, πρέπει να είναι αρκετά σταθερός- ακόμα και αν έχει τη νόσο στο τελικό της στάδιο- για να αντέξει τις παρενέργειες. Στην περίπτωση του Μπρόντι έπεσε σε κώμα και κατέληξε σε νοσοκομείο για 56 ημέρες- ωστόσο έκτοτε έχει αναρρώσει πλήρως.