Η μετακίνηση του European Centre for Medium Range Weather Forecast (ECMWF), του υπερυπολογιστή – data center, δεν έχει καμία σχέση με το Brexit.
Μέχρι σήμερα, ο εν λόγω υπερυπολογιστής και data center, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πρόβλεψη του καιρού βρίσκεται στο Reading, δυτικά του Λονδίνου, αλλά πρόκειται να μετακινηθεί στη βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στη Μπολόνια. Σύμφωνα με τη στρατηγική του επιστημονικού κέντρου, η βάση της διοίκησης θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Αγγλία, αλλά η διαδικασία της πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών θα γίνεται από το νέο κέντρο της Μπολόνια, στην Ιταλία.
Για να γίνει πράξη ο σχεδιασμός των επιστημόνων, θα πρέπει να γίνει χρήση της δεκαπλάσιας υπολογιστικής ισχύος από εκείνη που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Οι υπολογιστές του κέντρου σήμερα λειτουργούν στα 330 teraflops, όπως μας ενημερώνει το ZDNet, με το 25% της υπολογιστικής ισχύος αυτής να χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη του καιρού και το 50% για ερευνητικούς σκοπούς.
Ο υπερυπολογιστής του European Centre for Medium Range Weather Forecast, επεξεργάζεται 40 εκατομμύρια διαφορετικά καιρικά δεδομένα κάθε ημέρα, από δορυφόρους και άλλα σημεία παρατήρησης του καιρού. Υπολογίζεται ότι κάθε ημέρα προστίθενται 250 ΤΒ στη μετεωρολογική βάση δεδομένων, η οποία εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στο είδος της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ZDNet, η βάση δεδομένων αυτή περιείχε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, περίπου 225 petabytes ερευνητικών και άλλων επιστημονικών δεδομένων.
Το νέο σπίτι των data centers του υπερυπολογιστή αυτού στην Ιταλία είναι ένα πρώην εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων καπνού, σε μία έκταση 9000 τετραγωνικών μέτρων. Στο μέλλον, στις εγκαταστάσεις αυτές θα προστεθούν άλλα 6000 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα στεγάσουν ερευνητικές δραστηριότητες σε σύνδεση με τις κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας δεδομένων. Σε πλήρη λειτουργία οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να μπουν από το πρώτο τετράμηνο του 2020 και έπειτα. Παρόλα αυτά, οι υποδομές αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το ερχόμενο φθινόπωρο.