Skip to main content

O Αρκτικός Ωκεανός θα μπει στην απόψυξη σε 20 χρόνια από τώρα

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον του Αρκτικού Ωκεανού, καθώς μία νέα μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών εκτιμά ότι μεταξύ του 2030 και του 2050, όλοι οι πάγοι του Ωκεανού θα λιώσουν, οδηγώντας στην εμφάνιση του πρώτου καλοκαιριού χωρίς πάγους εκεί, στοιχείο που θα έχει πολλές συνέπειες για την κατάσταση του κλίματος στον πλανήτη. Ο λόγος που θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι τόσο οι μη αναστρέψιμες φυσικές διεργασίες του πλανήτη που κινούνται σε κύκλους ανά περίοδο ετών στην πλανητική ιστορία, όσο και οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας που προκαλούν ή επισπεύδουν την κλιματική αλλαγή. 
 
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια το πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο, αφού οι ωκεανοί της Γης συνθέτουν ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον, το οποίο καθορίζει πολλά ζητήματα αναφορικά με το κλίμα και τα καιρικά φαινόμενα. Το λιώσιμο των πάγων του Αρκτικού Ωκεανού μπορεί να γίνει η αιτία για μία δραματική αλλαγή στο κλίμα της Γης, η οποία δεν θα αφορά μόνο σε μία Ήπειρο. 
 
Εδώ και πέντε έτη περίπου, οι ωκεανοί έχουν ξεκινήσει να θερμαίνονται έντονα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τροφοδοτώντας τα μοντέλα των ερευνητών με στοιχεία που οδηγούν σε συμπεράσματα περί τήξης των πάγων σε 20 χρόνια περίπου. Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι το φαινόμενο αυτό θα εμφανιστεί αρκετά αργότερα, αλλά τα τελευταία στοιχεία μεταφέρουν την εμφάνιση του φαινομένου αρκετά κοντύτερα χρονικά. 
 
Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι εάν η ανθρωπότητα αποφασίσει να κινηθεί πιο δραστικά προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από ό,τι πράττει σήμερα, η τήξη των πάγων του Αρκτικού Ωκεανού μπορεί να συμβεί αρκετά αργότερα από ό,τι δείχνουν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μία κινητοποίηση παγκόσμιας κλίμακας, καθώς οι μεμονωμένες κινήσεις ορισμένων κρατών δεν θεωρούνται επαρκείς.