Η Aerion Corp σχεδιάζει το πρώτο της αεροπλάνο που πετά πλήρως με βιοκαύσιμα, με σκοπό τον περιορισμό των ρύπων, καθώς η εταιρεία ζητά νέα διεθνή πρότυπα για αεροπλάνα που υπερβαίνουν την ταχύτητα του ήχου, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας την Πέμπτη.
Το business jet της Aerion, AS2, κόστους 120 εκατ. δολαρίων, θα είναι ικανό να πετά με συνθετική παραφινική κηροζίνη (SPK), είπε ο CEO της εταιρείας, Τομ Βάις, σε εκδήλωση στο Wings Club στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει το Reuters.
Κάποια υπάρχοντα υποηχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν ένα μείγμα βιοκαυσίμων και συμβατικής κηροζίνης για αεροσκάφη προκειμένου να διασφαλίζεται πως η ποιότητα του καυσίμου δεν βλάπτει τον κινητήρα. Το αεροσκάφος της Aerion θα έχει έναν κινητήρα σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται κατάλληλα το βιοκαύσιμο.
«Πιστεύουμε πως η χρήση βιοκαυσίμων θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά μας κατά τουλάχιστον 40%» είπε ο Βάις.
Η Aerion και οι Spike Aerospace και Boom Supersonic δουλεύουν για να φέρουν πίσω τα επιβατικά αεροσκάφη υψηλών ταχυτήτων, για πρώτη φορά μετά την απόσυρση του αγγλογαλλικού Concorde το 2003.
Η Aerion, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε απροσδιόριστου ύψους επενδύσεις από τη Boeing, υποστηρίζει πως το AS2 θα πετά σε ταχύτητες μέχρι και 1,4 Μαχ (1.610 χλμ/ ώρα), δηλαδή 70% γρηγορότερα σε σχέση με τα συμβατικά business jets. Η πρώτη του πτήση προορίζεται να γίνε ιτο 2023.
Τα σημερινά υπερηχητικά τζετ, αν και είναι πιο αθόρυβα και πολύ πιο αποδοτικά από άποψης καυσίμου σε σχέση με την τεχνολογία που χρησιμοποιούσε οτ Concorde, αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς το να «πιάνουν» τα επίπεδα ήχου και ρύπων που προβλέπονται για τα συμβατικά αεροσκάφη. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ πιέζουν για τη δημιουργία νέων διεθνών προτύπων ως προς τον ήχο για τα υπερηχητικά τζετ, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από την Ευρώπη, όπου ζητείται αυτά τα αεροπλάνα να υπόκεινται στα ίδια στάνταρ με τα υπάρχοντα αεροσκάφη.
Η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ICAO (International Civil Aviation Organization), που θέτει διεθνή πρότυπα τα οποία συνήθως υιοθετούνται από τις 192 χώρες- μέλη, έχει πει ότι θα μελετήσει το θέμα των υπερηχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο, δεν έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία νέων προτύπων.
Όπως είπε ο Βάις, «θέλουμε σίγουρα να δούμε διαφορές μεταξύ των υποηχητικών και των υπερηχητικών στάνταρ. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αεροσκαφών.
Το AS2 της Aerion θα «πιάνει» τα επίπεδα ήχου για τα υποηχητικά αεροσκάφη, αλλά όχι αυτά του διοξειδίου του άνθρακα για τους ρύπους. «Για το διοξείδιο του άνθρακα δεν έχουν θέσει στάνταρ για υπερηχητικά αεροσκάφη. Οπότε το μόνο που έχουμε είναι το υποηχητικό στάνταρ. Το AS2 έχει υψηλότερη καύση καυσίμου, οπότε δεν θα το πιάσουμε» πρόσθεσε σχετικά.