Skip to main content

«Pandemic drone» για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού

Ένα «pandemic drone» για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ατόμων με μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού αναπτύσσεται από το University of South Australia (UniSA) σε συνεργασία με καναδική εταιρεία.

Το drone θα διαθέτει ειδικό αισθητήρα και σύστημα computer vision που μπορεί να παρακολουθεί θερμοκρασίες, καρδιακούς παλμούς και επίπεδα αναπνοής, καθώς και να εντοπίζει άτομα που φτερνίζονται και βήχουν σε πλήθη, γραφεία, αεροδρόμια, κρουαζιερόπλοια, γηροκομεία και άλλα μέρη όπου συναθροίζονται άνθρωποι.

Η| ομάδα του UniSA, της οποίας ηγείται ο καθηγητής Τζαβαάν Τσαλ, θα συνεργαστεί με την αμερικανική εταιρεία Draganfly. Ο καθηγητής Τσαλ, μαζί με τους Αλί Αλ Νάτζι και Ασάνκα Περέρα είχε γίνει γνωστός το 2017, όταν είχαν επιδείξει αλγορίθμους επεξεργασίας εικόνας που μπορούσαν να διαπιστώσουν τον ρυθμό του χτύπου της καρδιάς ενός ανθρώπου από βίντεο που είχε τραβηχτεί με drone. Έκτοτε έχουν δείξει πως είναι δυνατή η μέτρηση του χτύπου της καρδιάς και του ρυθμού αναπνοής με υψηλή ακρίβεια από απόσταση 5-10 μέτρων μέσω drones και σε αποστάσεις μέχρι και 50 μέτρων με σταθερές κάμερες. Επίσης, ανέπτυξαν αλγορίθμους που μπορούν να ερμηνεύουν τις ανθρώπινες ενέργειες όπως το φτέρνισμα και ο βήχας.

Όπως είπε, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αποτελεσει αξιόπιστπ σύστημα παρακολούθησης για την πανδημία Covid-19. «Μπορεί να μην εντοπίζει όλα τα κρούσματα, μα θα μπορούσε να είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για τον εντοπισμό της παρουσίας της ασθένειας σε ένα μέρος ή μια ομάδα ανθρώπων» σχολίασε σχετικά.

Ο καθηγητής Τσαλ διευκρινίζει πως η τεχνολογία είχε αρχικά αναπτυχθεί για εμπόλεμες ζώνες και φυσικές καταστροφές, καθώς και για παρακολούθηση εξ αποστάσεων των καρδιακών παλμών σε βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα και βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες. «Τώρα, σοκαριστικά, βλέπουμε ανάγκη για χρήση της άμεσα, για να σωθούν ζωές στη μεγαλύτερη υγειονομική καταστροφή που έχει βιώσει ο κόσμος μέσα στα τελευταία 100 χρόνια».