Skip to main content

LTE-over-Satellite: Μετατροπή κινητών τηλεφώνων σε δορυφορικά

Ένα σύστημα το οποίο στην ουσία μετατρέπει κινητά τηλέφωνα σε δορυφορικά ανέπτυξε η Lockheed Martin: Το LTE-over-Satellite είναι σχεδιασμένο για να παρέχει δυνατότητες διασύνδεσης σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως περιοχές χωρίς κάλυψη από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, πλοία στα ανοιχτά κλπ, ή εν μέσω φυσικών καταστροφών, με νέα hotspots να συνδέουν τα κινητά τηλέφωνα με δορυφόρους για αξιόπιστες συνδέσεις 4G.

«Όταν χτυπά μια καταστροφή, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας συχνά καταρρέουν- είτε εξαιτίας του γεγονότος, είτε εξαιτίας του μεγάλου όγκου του traffic» είπε η Μαρία Ντεμαρί, αντιπρόεδρος και general manager (Mission Solutions) στη Lockheed Martin Space. «Οπότε είναι σημαντικό να έχουμε νέους τρόπους να συνδέουμε οικογένειες και σωστικά συνεργεία με ανθρώπους που διαφορετικά θα ήταν αποκομμένοι από επαφή».

Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης όπου αχρηστεύονται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τα δορυφορικά τηλέφωνα αποτελούν τη μόνη επιλογή. Σύμφωνα με την εταιρεία, ενώ τα δορυφορικά τηλέφωνα εξακολουθούν να παίζουν ρόλο- κλειδί στην αντιμετώπιση καταστροφών, το σύστημα LTE-over-Satellite της Lockheed Martin επιτρέπει τη χρήση συμβατικών κινητών επικουρικά στα δορυφορικά τηλέφωνα, μέσω σύνδεσης σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που συνδέεται απευθείας σε δορυφόρο.

Το σύστημα εκμεταλλεύεται το γεγονός πως πλέον οι συσκευές 4G έχουν εξαπλωθεί ανά τον κόσμο: Σύμφωνα με έκθεση της 2018 Global mobile Suppliers Association (GSA), οι LTE πλέον αντιστοιχούν στο 35,7% όλων των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Οι LTE παρέχουν broadband data rates πέρα από φωνητικές κλήσεις και SMS, οπότε σημαντικές φωτογραφίες, αρχεία και άλλο υλικό μπορούν να αποστέλλονται ακόμα και αν οι συμβατικές υποδομές τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζουν προγράμματα.

Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, το σύστημα αυτό δεν περιορίζεται σε χρήση κατά τη διάρκεια καταστροφών, αλλά θα ήταν ιδανικό και για άτομα που εργάζονται μακριά από την κάλυψη κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπως αλιείς, εργαζόμενοι σε απομακρυσμένα ορυχεία, επιστημονικούς και ερευνητικούς σταθμούς κ.α, καθώς τα hotspots μπορούν να εγκαθίστανται σε οχήματα ή πλοία, παρέχοντας κινητές δυνατότητες διασύνδεσης.