Skip to main content

Το ρομπότ που θα εξερευνά αστεροειδείς και φεγγάρια πλανητών… χοροπηδώντας

πηγή φωτό. (Dominik Lindegger)
Στη φωτογραφία εικονίζεται το ρομποτάκι που θα εξερευνά αστεροειδείς και φεγγάρια

Ένας νέος διαστημικός ερευνητής στη διάθεση των επιστημόνων

Ένα τρίποδο ρομπότ που ονομάζεται SpaceHopper θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των προκλήσεων της εξερεύνησης περιβαλλόντων χαμηλής βαρύτητας, όπως αυτά που βρίσκονται σε αστεροειδείς ή δορυφόρους πλανητών.

Το πρόγραμμα SpaceHopper ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν από δυόμισι χρόνια ως ερευνητικό πρόγραμμα σπουδαστών στο πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης στην Ελβετία. Και πρόσφατα, οι ερευνητές δοκίμασαν το ρομπότ που μπορεί να… χοροπηδά σε περιβάλλον προσομοίωσης μηδενικής βαρύτητας κατά τη διάρκεια μιας παραβολικής πτήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Ο σχεδιασμός

Το ρομπότ αποτελείται από ένα τριγωνικό σώμα με ένα αρθρωτό πόδι σε κάθε γωνία. Κάθε ένα από αυτά τα τρία πόδια έχει ένα γόνατο και μια άρθρωση ισχίου, επιτρέποντας στο ρομπότ να πραγματοποιεί άλματα και να κάνει ελεγχόμενες προσεδαφίσεις στα σημεία που έχει επιλέξει να πάει. Το SpaceHopper έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξερευνά σχετικά μικρά ουράνια σώματα, όπως αστεροειδείς και φεγγάρια, όπου υπάρχει μικρή έως καθόλου βαρύτητα.

«Οι αστεροειδείς πιστεύεται ότι περιέχουν πολύτιμους ορυκτούς πόρους που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι για την ανθρωπότητα στο μέλλον. Η εξερεύνηση αυτών των σωμάτων θα μπορούσε επίσης να μας δώσει πληροφορίες για τον σχηματισμό του Σύμπαντος» αναφέρουν οι ερευνητές.

Naftemporiki.gr