Skip to main content

Τηλεπικοινωνιακή γέφυρα με τη Σελήνη «χτίζει» η Κίνα

πηγή φωτό. (CNSA)
Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του δορυφόρου Queqiao-2

Τέθηκε σε τροχιά στο φεγγάρι τριπλό δορυφορικό σύστημα

Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια η Κίνα προκαλεί αίσθηση τόσο με το υπό εξέλιξη πολυσύνθετο και ευρύ διαστημικό της πρόγραμμα όσο και με το ότι καταφέρνει να το κρατά απόλυτα στεγανοποιημένο χωρίς να γίνεται τίποτε γνωστό για αυτό παρά μόνο όταν αποφασίζουν να το κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και κινέζοι αξιωματούχοι.

Η εθνική διαστημική υπηρεσία της Κίνας (CNSA) ανακοίνωσε ότι τρεις εβδομάδες εκτόξευσε με επιτυχία έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στη Γη και τις μελλοντικές της αποστολές και δραστηριότητες στη Σελήνη. Ο δορυφόρος Queqiao-2 πήρε το όνομά του από μια γέφυρα από καρακάξες στη κινεζική μυθολογία. Μαζί με τον Queqiao-2 εκτοξεύτηκαν και ακόμη μικροσκοπικοί δορυφόροι, οι Tiandu-1 και Tiandu-2 που θα λειτουργούν συνοδευτικά.

Τι θα κάνει

Ως γνωστόν η Σελήνη έχει την αποκαλούμενη «κλειδωμένη τροχιά» γύρω από τη Γη με αποτέλεσμα μια πλευρά του φυσικού μας δορυφόρους να βλέπει μόνιμα τη Γη ενώ η άλλη η αποκαλούμενη «μακρινή» ή «αθέατη» πλευρά να είναι μόνιμα εκτός άμεσης οπτικής επαφής με τον πλανήτη μας κάτι που εκτός των άλλων έχει ως αποτέλεσμα οι επικοινωνίες και μεταφορά δεδομένων από εκεί να είναι από εξαιρετικά δύσκολες στην πραγματοποίηση ως και αδύνατες.

Ο δορυφόρος Queqiao-2 θα περιστρέφεται γύρω από το φεγγάρι και θα αναμεταδίδει σήματα προς και από την αποστολή Chang’e-6, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί τον Μάιο. Ο ρομποτικός ανιχνευτής Chang’e-6 θα επιδιώξει να ανακτήσει δείγματα από μια αρχαία λεκάνη στην αθέατη πλευρά της Σελήνης κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά

Ο Queqiao-2 θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως πλατφόρμα αναμετάδοσης για τη σεληνιακή αποστολή Chang’e-7 το 2026 και την αποστολή Chang’e-8 το 2028. Το Queqiao-2 εισήλθε στην στοχευμένη ελλειπτική τροχιά του στις 2 Απριλίου και αφού προφανώς όλα δείχνουν να λειτουργούν σωστά η CNSA προχώρησε στην ανακοίνωση. Η Κίνα έχει ήδη στείλει ένα ρόβερ εξερεύνησης στην αθέατη πλευρά της Σελήνης που είναι και το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που προσσεληνώθηκε και λειτούργησε με επιτυχία εκεί.

Επιπλέον η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει σύντομα με την Ρωσία και άλλες χώρες μια μεγάλη επανδρωμένη βάση κάπου κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης και ο δορυφόρος Queqiao-2 αναμένεται να παίξει βασικό ρόλο και στην τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη αυτής της βάσης.

Naftemporiki.gr