Skip to main content

Δρ. Μπράιαν Χασέμι στη «Ν»: Σημαντική λύση τα εμβόλια mRNA για τον καρκίνο

Ο επικεφαλής της Novigenix μιλά στο Naftemporiki.gr για τις εξελίξεις στις αντικαρκινικές θεραπείες

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Σε ένα σημαντικό βήμα για την εξατομικευμένη φροντίδα του καρκίνου η Novigenix, μια εταιρεία που πρωτοπορεί στη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών θεραπειών, επελέγη ως βασικός συνεργάτης από την κοινοπραξία IMMUcan για την ανάπτυξη βιοδεικτών προσδιορισμού αλληλουχίας RNA και την κατανόηση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε θεραπείες. Η κοινοπραξία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών.

Οι εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης αντικαρκινικών θεραπειών είναι ραγδαίες και στο προσκήνιο βρίσκονται οι προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων κατά διαφόρων μορφών του καρκίνου. Η Novigenix ειδικεύεται στον τομέα του mRNA από τον οποίο προέρχονται οι εξελίξεις με τα νέας γενιάς εμβόλια όπως αυτό για την COVID αλλά και αυτά που αναπτύσσονται για τον καρκίνο.

Ο επικεφαλής της Novigenix Δρ. Μπράιαν Χασέμι πρώην κύριος ερευνητής της NASA στην οποία ήταν για 13 χρόνια υπεύθυνος για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών στο βιοϊατρικό τμήμα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας μιλά στο Naftemporiki.gr για την προσπάθεια δημιουργίας αντικαρκινικών εμβολίων.

Γνωρίζουμε ότι η ιδέα πίσω από τη δημιουργία εμβολίων mRNA ήταν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά ήρθε η πανδημία και η έρευνα στράφηκε εκεί. Μπορούν λοιπόν τα εμβόλια mRNA να καταπολεμήσουν πραγματικά τον καρκίνο;

Ναι, τα εμβόλια που βασίζονται σε mRNA αναπτύχθηκαν αρχικά για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αν και η πανδημία μετατόπισε την εστίαση στον COVID-19, η έρευνα δείχνει πολλά υποσχόμενη χρήση εμβολίων που βασίζονται σε mRNA ως μέρος του θεραπευτικού οπλοστασίου για τη στόχευση του καρκίνου.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη των εμβολίων mRNA για τον καρκίνο;

Αρκετά υποψήφια εμβόλια mRNA βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης. Οι πιο προχωρημένοι υποψήφιοι υποβάλλονται σε δοκιμές στη φάση ΙΙ, τη φάση για την περαιτέρω αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολίου και την έναρξη της συλλογής προκαταρκτικών δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του κατά του καρκίνου, και τη φάση ΙΙΙ τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Αυτή η φάση συγκρίνει το εμβόλιο κατά του καρκίνου με το πρότυπο περίθαλψης, το οποίο θα μπορούσε να είναι κανένα εμβόλιο ή άλλη θεραπεία, για να καταδείξει οριστικά την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου. Η επιτυχία σε αυτή τη φάση είναι ζωτικής σημασίας για την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Ποιοι τύποι καρκίνου πιστεύετε ότι θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν τα εμβόλια mRNA;

Κακοήθες μελάνωμα και καρκίνος του παγκρέατος. Ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν αναφερθεί πρόσφατα σε αυτούς τους δύο τύπους συμπαγών όγκων, σε κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙ. Αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκυρες επιστημονικές επιθεωρήσεις. Άλλοι όγκοι στους οποίους αυτά τα εμβόλια μπορεί να έχουν αντίκτυπο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας.

Πιστεύετε ότι τα εμβόλια mRNA είναι η λύση που περίμενε η ανθρωπότητα στο πρόβλημα του καρκίνου;

Μπορεί να είναι μια σημαντική λύση μακροπρόθεσμα. Πράγματι, η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι η ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι πιο αποτελεσματική όταν χορηγείται νωρίς κατά τη διάρκεια του φυσικού ιστορικού εξέλιξης του όγκου. Καθώς η ιατρική κάνει μεγάλα βήματα στον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο και στην έγκαιρη ανίχνευση όγκων, πριν ακόμη εξαπλωθούν από τις κύριες θέσεις ανάπτυξής τους, καθίσταται πλέον δυνατός ο εμβολιασμός ατόμων που αν και έχει εντοπισθεί η παρουσία όγκων σε αυτά μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ακόμη απολύτως υγιή. Ένα παράδειγμα είναι τα οζίδια του πνεύμονα που αποκαλύφθηκαν με αξονική τομογραφία σε άτομα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, για παράδειγμα σε βαρείς καπνιστές.

Σε μια πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία, η Novigenix έχει δημιουργήσει συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων των εμβολίων mRNA σε ασθενείς με πορογενές καρκίνωμα του μαστού (DCIS), μια βλάβη που προηγείται της ανάπτυξης πλήρους καρκίνου του μαστού . Εδώ, η πλατφόρμα μας LITOseek™ (Liquid Immuno-Transcriptomic Platform) θα χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της ανοσολογικής απόκρισης στη θεραπεία με το εμβόλιο mRNA. Το LITOseek™ βασίζεται μέτρηση της δραστηριότητας των γονιδίων σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα, σε συνδυασμό με εξελιγμένη ανάλυση χρησιμοποιώντας τεχνολογία μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε καρκίνος είναι τόσο μοναδικός όσο και ο ασθενής που επηρεάζει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία του καρκίνου είναι πολύπλευρη και καμία μεμονωμένη προσέγγιση δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική για όλους τους καρκινοπαθείς. Η Novigenix έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα LITOseek™ προκειμένου να αξιολογήσει γρήγορα την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς στην εμφάνιση καρκίνου, την εξέλιξή του και την απόκρισή του στη θεραπεία. Αυτή η προσέγγιση υγρής βιοψίας επιτρέπει την ακριβή κατανόηση της ετερογένειας του πληθυσμού των ασθενών και προσφέρει νέες ελπίδες για ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών.

Μετά τον κορονοϊό και τον καρκίνο πού αλλού μπορούν να βρουν εφαρμογή τα εμβόλια mRNA;

Τα εμβόλια mRNA μπορεί να βρουν εφαρμογές σε όλα τα σχήματα εμβολιασμού, όπου τα αντιγόνα είναι καλά χαρακτηρισμένα. Για παράδειγμα, τα εμβόλια κατά της γρίπης που απαιτούν σύνθεση κάθε χρόνο ανάλογα με τα στελέχη που κυκλοφορούν στον πληθυσμό. Μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος των σχημάτων εμβολιασμού όπου η λεγόμενη ετερόλογη μεσοθεραπεία είναι επιθυμητή για την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας

Naftemporiki.gr