Skip to main content

Την ώρα της ηλιακής έκλειψης στο CERN αναζητούσαν τη σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος

Ο τεράστιος επιταχυντής επαναλειτουργεί μετά από δύο χρόνια

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ο μεγαλύτερος και πιο ισχυρός επιταχυντής σωματιδίων επαναλειτούργησε μετά μια παύση δύο ετών στη διάρκεια της οποίας όπως συνηθίζεται πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των συστημάτων του. Ο LHC που βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) μπήκε στη πρίζα την περασμένη Παρασκευή με τους επιστήμονες του CERN να εκκινούν μια διαδικασία στην οποία πρωτόνια συγκρούονται μεταξύ τους με ταχύτητα ελάχιστα μικρότερη από αυτή του φωτός.

Στο κυνήγι του Σύμπαντος

Ο LHC θα προσπαθήσει να ανασυνθέσει τι συνέβη το πρώτο δευτερόλεπτο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν. Η πρώτη ερευνητική προσπάθεια από την επαναλειτουργία του LHC θα είναι η αναζήτηση της σκοτεινής ύλης. Η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ύλης στο Σύμπαν. Ωστόσο, η σκοτεινή ύλη είναι αόρατη και γίνεται γνωστή μόνο μέσω των βαρυτικών της επιδράσεων. Δεν έχει απομονωθεί ποτέ σε εργαστήριο, οπότε οι ερευνητές πρέπει να βασίζονται σε πειράματα για τη μελέτη της.

Όπως έγινε γνωστό οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναζήτησης της σκοτεινής ύλης άφησαν τον επιταχυντή να δουλεύει τρεις μέρες και χθες την ώρα που η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας ήταν στραμμένη στην ολική ηλιακή έκλειψη εκείνοι συνέλεξαν όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από τις συγκρούσεις των σωματιδίων για να ξεκινήσουν τις αναλύσεις ευελπιστώντας να υπάρχουν στοιχεία που να σχετίζονται με τη σκοτεινή ύλη.

Τα πειράματα στη νέα φάση λειτουργίας του LHC θα διαρκέσουν πολλούς μήνες και στη συνέχεια ο επιταχυνής θα αδρανοποιηθεί εκ νέου για να ξεκινήσουν οι διεργασίες δημιουργίας του νέου μοντέλου επιταχυντή που θα λειτουργεί στο CERN, του High Luminosity LHC (HL-LHC). Οι επιστήμονες στο CERN ευελπιστούν τα πειράματα με το νέο επιταχυντή θα προσφέρουν νέες σημαντικές πληροφορίες για τη γέννηση, εξέλιξη αλλά το πιθανό τέλος του Σύμπαντος.

Naftemporiki.gr