Skip to main content

Δορυφόρο Big Brother ετοιμάζει αμερικανική εταιρεία

Θα καταγράφει καθαρές εικόνων προσώπων ανθρώπων από το Διάστημα

Η νεοφυής αμερικανική εταιρεία Albedo έκανε γνωστό ότι κατασκευάζει ένα δορυφόρο που θα εκτοξεύσει το 2025 που θα καταγράφει κοντινές εικόνες στην επιφάνεια της Γης. Οι κάμερες του δορυφόρου θα είναι τόσο προηγμένες ώστε να μπορούν να κάνουν ζουμ σε πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή ακόμη και σε πρόσωπα ανθρώπων από το Διάστημα, προκαλώντας ανησυχίες στους ειδικούς ότι θα αποτελέσει ένα οργουελικό εργαλείο παρακολούθησης, ένα πραγματικό Μεγάλο Αδελφό…

Αν και η Albedo υποστηρίζει ότι ο δορυφόρος δεν θα έχει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου δεν διευκρινίζει αν θα απεικονίζονται πρόσωπα στις εικόνες του δορυφόρου ανεξάρτητα αν θα δίνονται πληροφορίες για αυτά σε πρώτο επίπεδο αυτόματα από το σύστημα της εταιρείας.  Όπως έγινε γνωστό η Albedo υπέγραψε δύο χωριστές συμφωνίες με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών και Διαστημικών Πληροφοριών για να βοηθήσει την κυβέρνηση να παρακολουθεί πιθανές απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει συνολική χρηματοδότηση 83 εκατ. δολαρίων για να στείλει στο Δι΄στημα τον Very Low Earth Orbit (VLEO) και ο
συνιδρυτής της Albedo, Τόφερ Χαντάτ είπε στόχος είναι η δημιουργίας ενός στόλου που θα αποτελείται από 24 τέτοιους δορυφόρους.

Υπάρχουν όμως και ενστάσεις στην εξέλιξη αυτή.  «Αυτή είναι μια γιγάντια κάμερα στον ουρανό που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή εν αγνοία μας», δήλωσε στους New York Times η Τζένιφερ Λιντς, γενική σύμβουλος του Electronic Frontier Foundation. «Σίγουρα θα πρέπει να ανησυχούμε. Μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα είδος κόσμου που παρακολουθεί ο Big-Brother» λέει ο Τζόναθαν Σ. Μακ Ντάουελ Jonathan C. McDowell, αστροφυσικός του Χάρβαρντ.

Η Albedo ιδρύθηκε το 2020 και άρχισε να κατασκευάζει τους δορυφόρους της το επόμενο έτος με την τεχνολογία της που κατέστη δυνατή χάρη στις αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για χαλάρωση των κυβερνητικών κανονισμών σχετικά με την τεχνολογία των δορυφόρων όσον αφορά την ποιότητα των εικόνων που καταγράφουν.

Σύμφωνα με τους προηγούμενους κανονισμούς ήταν παράνομη η κατασκευή ενός δορυφόρου που οι κάμερες του μπορούσαν να καταγράφουν καθαρές εικόνες σε απόστασης μικρότερη από 30 εκατοστά έτσι ώστε να μπορούν να καταγράφονται σπίτια και αυτοκίνητα αλλά όχι άνθρωποι.
Όμως η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ ήταν να μπορούν οι δορυφόροι να καταγράφουν εικόνες από το Διάστημα σε απόσταση περίπου δέκα εκατοστών για να βελτιωθεί η δυνατότητα ελέγχου αντικειμένων και στόχων από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την εμπορική χρήση αυτής της τεχνολογίας και τη δημιουργία δορυφόρων όπως αυτός της Albedo.

Naftemporiki.gr