Skip to main content

Οι αδροσαυρίδες δεινόσαυροι έγιναν ακούραστοι κολυμβητές για να μεταναστεύσουν στην Αφρική

Οι αδροσαυρίδες κολύμπησαν από την Ευρασία στην Αφρική. πηγή φωτό (Phys.org)

Νέα θεωρία για να λυθεί το μυστήριο της παρουσίας αυτών των ζώων στην αφρικανική ήπειρο

Όλοι οι δεινόσαυροι ήταν εξ ορισμού ζώα της στεριάς. Ήταν τα ξαδέρφια όπως οι ιχθυόσαυροι και οι πλησιόσαυροι τους που ζούσαν στη θάλασσα. Μερικά είδη δεινοσαύρων μπορεί να ήταν σε θέση να κολυμπήσουν σε ποτάμια, λίμνες ή κάποιες ρηχές θάλασσες αλλά ποτέ δεν έχει προταθεί ότι θα μπορούσαν να κάνουν μακρινά ταξίδια στο νερό κολυμπώντας ή απλά επιπλέοντας σε αυτό.

Οι δεινόσαυροι που το κρανίο του ήταν πεπλατυσμένο θυμίζοντας αυτό της πάπιας γνωστοί και ως αδροσαυρίδες, εμφανίστηκαν στη Βόρεια Αμερική κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο μεταξύ 100 και 66 εκατομμύρια χρόνια πριν και μπόρεσαν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και την Ασία όταν όλες αυτές οι ήπειροι ήταν ακόμα συνδεδεμένες.

Αλλά δεν θα μπορούσαν να είχαν καταφέρει να φτάσουν στην Αφρική επειδή η διάλυση της υπερηπείρου Παγγαίας εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστούν οι αδροσαύριδες είχε αφήσει την Αφρική να επιπλέει μόνη στον ωκεανό ως μια νησιωτική ήπειρος όπως η Αυστραλία. Έτσι η επιστημονική κοινότητα έμεινε έκπληκτη όταν άρχιζαν να εντοπίζονται σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής απολιθώματα διαφόρων ειδών αδροσαυρίδων.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την παρουσία αυτών των δεινοσαύρων στην αφρικανική ήπειρο είναι ότι έφτασαν εκεί κολυμπώντας και διασχίζοντας βαθιές θάλασσες κάτι που αν τελικά ισχύει δημιουργεί μεγάλες ανατροπές όχι μόνο στην ιστορία της συγκεκριμένης οικογένειας δεινοσαύρων αλλά στον κόσμο της παλαιοντολογίας γενικότερα.

Οι ερευνητές στηρίζουν τη θεωρία τους στη μελέτη των απολιθωμάτων ενός είδους αδροσαυρίδων που εντοπίστηκαν στο Μαρόκο το οποίο έλαβε την ονομασία Minqaria bata.  «Η ανατομία του δεινόσαυρου μοιάζει πολύ με εκείνη των ευρωπαϊκών ειδών της ίδιας οικογένειας υποδηλώνοντας ότι κολύμπησε (ή επέπλεε) αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα στην ανοιχτή θάλασσα για να αποικίσουν τη Βόρεια Αφρική. Μοιάζει εξαιρετικά απίθανο οι δεινόσαυροι να διέσχισαν το νερό για να φτάσουν στην Αφρική, αλλά το απίθανο δεν είναι το ίδιο με το αδύνατο. Και αν υπάρχει αρκετός χρόνος τα απίθανα πράγματα γίνονται πιθανά» αναφέρει ο Δρ. Νίκολας Μπαθ παλαιοντολόγος και εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου Bath στη Βρετανία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr