Skip to main content

Η μαύρη τρύπα του γαλαξία μας στροβιλίζεται μανιωδώς και μετατρέπεται σε μπάλα ποδοσφαίρου

Το εντυπωσιακό φαινόμενο στο κέντρο του γαλαξία μας. πηγή φωτό (NASA/CXC/M.Weiss)

Εκπληκτικό κοσμικό φαινόμενο στρέβλωσης του χωροχρόνου

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που  απεικονίζει τα ευρήματα μιας νέας μελέτης σχετικά με την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας που ονομάζεται Τοξότης A*. Η κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας βρίσκεται 26.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη και εκτιμάται ότι έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Προηγούμενες παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι η μαύρη τρύπα στο κέντρου του γαλαξία μας περιστρέφεται τόσο γρήγορα που στρεβλώνει τον χωρόχρονο – δηλαδή τον χρόνο και τις τρεις διαστάσεις του χώρου – έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με ποδόσφαιρο. Οι μαύρες τρύπες έχουν δύο θεμελιώδεις ιδιότητες: τη μάζα τους (πόσο ζυγίζουν) και την περιστροφή τους (πόσο γρήγορα περιστρέφονται). Ο προσδιορισμός μιας από αυτές τις δύο τιμές λέει στους επιστήμονες πολλά για οποιαδήποτε μαύρη τρύπα και πώς συμπεριφέρεται. Οι αστρονόμοι έχουν κάνει πολλές εκτιμήσεις για την ταχύτητα περιστροφής του Τοξότη A* χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, με αποτελέσματα που κυμαίνονται από το ότι είναι μια μαύρη τρύπα που δεν περιστρέφεται καθόλου έως το ότι περιστρέφεται σχεδόν με τον μέγιστο ρυθμό.

Μια νέα μελέτη συμφωνεί με τις εκτιμήσεις ότι ο Τοξότης Α* περιστρέφεται πολύ γρήγορα, γεγονός που προκαλεί τη συμπίεση του χωροχρόνου γύρω του. Η εικόνα της NASA δείχνει μια διατομή της μαύρης τρύπας και υλικού που στροβιλίζεται γύρω από αυτή σε ένα δίσκο. Η μαύρη σφαίρα στο κέντρο αντιπροσωπεύει τον λεγόμενο ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας, το σημείο χωρίς επιστροφή από το οποίο τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει.

Κοιτάζοντας την περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα από το πλάι, όπως απεικονίζεται σε αυτήν την εικόνα, ο περιβάλλοντας χωροχρόνος έχει σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου. Όσο πιο γρήγορο είναι το γύρισμα τόσο πιο επίπεδη γίνεται η μπάλα. Το κίτρινο-πορτοκαλί υλικό σε κάθε πλευρά αντιπροσωπεύει αέριο που στροβιλίζεται γύρω από τη μαύρη τρύπα. Αυτό το υλικό αναπόφευκτα βυθίζεται προς τη μαύρη τρύπα και διασχίζει τον ορίζοντα γεγονότων μόλις πέσει μέσα στη μπάλα. Η περιοχή μέσα στο σχήμα του ποδοσφαίρου αλλά έξω από τον ορίζοντα γεγονότων απεικονίζεται επομένως ως κοιλότητα. Οι μπλε σταγόνες δείχνουν πίδακες που εκτοξεύονται μακριά από τους πόλους της περιστρεφόμενης μαύρης τρύπας. Κοιτάζοντας προς τα κάτω τη μαύρη τρύπα από την κορυφή, κατά μήκος της κάννης του πίδακα, ο χωροχρόνος είναι ένα κυκλικό σχήμα.

Η περιστροφή μιας μαύρης τρύπας μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντική πηγή ενέργειας. Οι περιστρεφόμενες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες παράγουν ευθυγραμμισμένες εκροές, όπως πίδακες όταν εξάγεται η περιστροφική τους ενέργεια, κάτι που απαιτεί να υπάρχει τουλάχιστον λίγη ύλη κοντά στη μαύρη τρύπα. Λόγω του περιορισμένου καυσίμου γύρω από το Τοξότη Α* η μαύρη τρύπα ήταν σχετικά ήσυχη τις τελευταίες χιλιετίες με σχετικά αδύναμους πίδακες. Η νέα μελέτη ωστόσο δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν η ποσότητα του υλικού κοντά στο Τοξότη Α* αυξηθεί.

Naftemporiki.gr