Skip to main content

Απρόσμενο αλλά ένδοξο τέλος για το ελικόπτερο της NASA στον Άρη (βίντεο)

NASA/JPL

Το drone Ingenuity απώλεσε έναν από τους ελικές του στην τελευταία του πτήση

Η 72η πτήση του drone σε μορφή μικρού ελικοπτέρου που έστειλε η NASA στον Άρη ήταν δυστυχώς για την επιστημονική κοινότητα και η τελευταία του αφού όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία το Ingenuity σε αυτή την πτήση καταστράφηκε τουλάχιστον ένα από τα πτερύγια του. Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως όσα κατάφερε το Ingenuity ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των υπευθύνων της αποστολής.

Στις 19 Απριλίου του 2021 το Ingenuity έγινε το πρώτο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα που πραγματοποίησε πτήση σε ένα πλανήτη εκτός της Γης. Τα στελέχη της NASA είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το έδαφος του Άρη και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά το drone θα πραγματοποιούσε πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων και στη συνέχεια θα αδρανοποιούνταν.

Τελικά το drone κατάφερε να αντέξει τις ακραίες συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη και να πραγματοποιήσει 72 συνολικά πτήσεις. Οι εικόνες που κατέγραψε  βοηθούν τους επιστήμονες στη καλύτερη μελέτη του Άρη. Παράλληλα το drone πραγματοποιούσε σε κάθε του πτήση ιχνηλάτηση σε σημεία που μπορούσε να επισκεφτεί το ρόβερ. Η NASA προχωρούσε προοδευτικά σε αναβαθμίσεις των δυνατοτήτων του drone.

Με τις αναβαθμίσεις που έγιναν το drone μπορούσε να προσεδαφίζεται και σε ανώμαλες επιφάνειες ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να προσεδαφίζεται και να απογειώνεται μόνο από ομαλές επίπεδες επιφάνειες. Σε κάθε περίπτωση η αποστολή του drone τον Άρη αποτελεί ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της επιστήμης και άνοιξε το δρόμο για την χρήση drones στη διαστημική εξερεύνηση. Ήδη έχει ανακοινωθεί η αποστολή ενός drone στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκεται σε γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή της πρώιμης Γης και άρα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η συλλογή δεδομένων από εκεί. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες έχουν προτείνει τη δημιουργία μεγάλων αποικιών στον Τιτάνα.

Naftemporiki.gr