Skip to main content

Ο «συγκυβερνήτης» της Microsoft απειλεί το ChatGPT

Ένας παράξενος πόλεμος ξεσπάσει ανάμεσα στην OpenAI και τον βασικό χρηματοδότη της

Και το όνομα αυτού, «Copilot» – Συγκυβερνήτης δηλαδή. Από σήμερα το πρωί η Microsoft έφερε στην Ευρώπη το Copilot Pro,  μια premium υπηρεσία για όλους, που ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη σε εφαρμογές του Office, όπως το Word, το Excel και το Powerpoint.

Με την υποστήριξη του πιο ισχυρού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, αυτός ο « συγκυβερνήτης»- βοηθός μπορεί να εκτελέσει όλα τα είδη εργασιών γραφείου: να συνοψίσει ένα κείμενο, να γράψει ένα email, να συγκεντρώσει δεδομένα διάσπαρτα σε διαφορετικά έγγραφα, να δημιουργήσει εικόνες, να φτιάξει διαφάνειες παρουσίασης.  Όλα αυτά σε λίγα δευτερόλεπτα, με ένα κλικ ή μια σύντομη οδηγία από τον χρήστη, αλλά και με συνδρομή 22 ευρώ το μήνα.

Με το «Copilot» δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους χρήστες Windows, Mac και iPad να διαθέτουν ένα πρόγραμμα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης με πολύ περισσότερες δυνατότητες από το ChatGPT Plus της OpenAI, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Microsoft με το Copilot.

Το πρώτο εργαλείο δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε μαζικά από τη Microsoft, έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το ChatGPT και τους 100 εκατομμύρια εβδομαδιαίους χρήστες του, καθώς θα μπορεί να βασιστεί στη δεξαμενή περισσότερων από 345 εκατομμυρίων συνδρομητών που πληρώνουν το Microsoft 365.

Χωρίς αμφιβολία, η εταιρεία στοχεύει  το ευρύ κοινό και το Copilot θα μπορούσε γρήγορα να καθιερωθεί ως ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ή ακόμα και να εκθρονίσει το ChatGPT.

Παράξενος ανταγωνισμός

Γενικότερα, η κατάσταση φαίνεται τουλάχιστον παράξενη μεταξύ της Microsoft και της OpenAI, δύο στενά συνδεδεμένων εταίρους. Η Microsoft είχε υπογράψει ένα σύμφωνο δισεκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία προγραμματιστών ChatGPT OpenAI και προσπάθησε να ενσωματώσει λειτουργίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη σε όλα της τα προϊόντα. Εχει επενδύσει μαζικά στην το OpenAI, με αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft πληρώνει το OpenAI για τη χρήση των μοντέλων της, ενώ η OpenAI πληρώνει τη Microsoft για τη χρήση της υποδομής της. Μένει να δούμε αν οι δύο εταιρείες μπορούν πραγματικά να διατηρήσουν αυτόν τον «συναγωνισμό» μακροπρόθεσμα ή αν η Microsoft θα καταπνίξει σταδιακά την  OpenAI.

Τόσο το ChatGPT όσο και το MicrosoftCopilot είναι και οι δύο τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν τους χρήστες να ξεκινήσουν τη δημιουργία εξατομικευμένης τεχνητής νοημοσύνης, να ολοκληρώσουν  εργασίες και δραστηριότητες ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. Παρόλο που μπορεί να φαίνονται παρόμοιες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο. «Το Copilot, ενσωματωμένο στις εφαρμογές του Microsoft 365 που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το Word, το Excel, το PowerPoint, το Outlook, το Teams και πολλά άλλα, συνεργάζεται μαζί μας για να βοηθήσει να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας και να αναβαθμίσουμε την παραγωγικότητά και τις δεξιότητές μας», αναφέρει η Microsoft.

«Τζακπότ»

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Microsoft θα πρέπει να πετύχει το τζακπότ. Ο κύκλος εργασιών των πωλήσεων του Microsoft 365, που αναφέρεται στο πλαίσιο Microsoft Cloud των οικονομικών της αποτελεσμάτων, εκτιμάται σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και αυτό το χρυσωρυχείο έχει αυξηθεί πάνω από 18% μεταξύ 2021 και 2022. Το Copilot 365 θα μπορούσε επομένως να αποφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον τζίρο ετησίως στην εταιρεία.