Skip to main content

New York Times: Αγωγή κατά της Microsoft και της OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Κατηγορούνται για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου που βασίζεται στη «μαζική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων»

Αγωγή κατά της Microsoft και της OpenAI κατέθεσαν οι New York Times, με την κατηγορία της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και της κατάχρησης της πνευματικής ιδιοκτησίας της εφημερίδας.

Οι NYT ανέφεραν στην καταγγελία που κατέθεσαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης ότι επιδιώκουν να ζητήσουν από τη Microsoft και την OpenAI να πληρώσουν «δισεκατομμύρια δολάρια για νόμιμες απώλειες» που θεωρούν ότι τους οφείλονται για την «παράνομη αντιγραφή και χρήση των μοναδικά πολύτιμων έργων των Times».

Οι NYT αναφέρουν σε δήλωσή τους προς το CNBC ότι «αναγνωρίζουν τη δύναμη και τις δυνατότητες της GenAI για το κοινό και τη δημοσιογραφία», αλλά προσθέτουν ότι το δημοσιογραφικό υλικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται για εμπορικό όφελος με την άδεια της αρχικής πηγής.

«Η ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων προστατεύει τη δημοσιογραφία και το περιεχόμενό μας. Εάν η Microsoft και η OpenAI θέλουν να χρησιμοποιήσουν το έργο μας για εμπορικούς σκοπούς, ο νόμος απαιτεί να λάβουν πρώτα την άδειά μας. Δεν το έχουν κάνει», ανέφεραν οι NYT.

Οι NYT είναι ένας από τους πολυάριθμους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που επιδιώκουν αποζημίωση από εταιρείες που βρίσκονται πίσω από μερικά από τα πιο προηγμένα γενικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, για την υποτιθέμενη χρήση του περιεχομένου τους για την εκπαίδευση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η OpenAI είναι ο δημιουργός του GPT, ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που μπορεί να παράγει περιεχόμενο που μοιάζει με ανθρώπινο σε απάντηση σε προτροπές του χρήστη. Αυτό το κάνει χάρη σε δεδομένα αξίας δισεκατομμυρίων παραμέτρων, τα οποία λαμβάνονται από δημόσια δεδομένα του διαδικτύου μέχρι το 2021.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα δίλημμα για τους εκδότες και τους δημιουργούς των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι το δικό τους περιεχόμενο χρησιμοποιείται και επαναπροσδιορίζεται από γεννητικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως τα ChatGPT, Dall-E, Midjourney και Stable Diffusion. Σε πολλές περιπτώσεις, το περιεχόμενο που παράγεται από αυτά τα προγράμματα μπορεί να μοιάζει με το αρχικό υλικό.

Με πληροφορίες από CNBC