Skip to main content

Αναπτύχθηκε σύστημα συνομιλίας ανθρώπων με φάλαινες με στόχο την επικοινωνία με εξωγήινους

Επαναστατικό σύστημα επικοινωνίας ανθρώπων με άλλες μορφές ζωής

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί διαφόρων ειδών ερευνητικές προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη συστημάτων επικοινωνίας- συνομιλίας με διάφορα ζώα. Αρκετές είναι επικεντρωμένες σε θαλάσσια θηλαστικά όπως τα δελφίνια.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο SETI, το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια και το Ίδρυμα Φάλαινας της Αλάσκας έκαναν γνωστό ότι ανέπτυξαν ένα σύστημα επικοινωνίας με μεγάπτερες φάλαινες. Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές η μέθοδος αυτή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη στη προσπάθεια να επικοινωνήσει ο άνθρωπος όχι μόνο με τις φάλαινες ή άλλα ζώα αλλά και με εξωγήινα νοήμονα όντα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υποβρύχιο ηχείο και έκαναν μια «κλήση» σε μια μεγάπτερη φάλαινα που ονομάζεται Twain. Η φάλαινα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ερευνητών ταιριάζοντας τις διακυμάνσεις του διαστήματος μεταξύ των σημάτων κάθε κλήσης αναπαραγωγής σε μια περίοδο 20 λεπτών.

Πρόκειται για μια τεχνολογία βγαλμένη από το Star Trek όπου σε μια από τις ταινίες της σειράς επιστημονικής φαντασίας το πλήρωμα του Enterprise λαμβάνει σήματα από εξωγήινες φάλαινες που μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν μόνο κάτω από την επιφάνεια του νερού.
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και μεγάπτερων φαλαινών στη γλώσσα αυτών των φαλαινών» λέει η Μπρέντα Μακ Κάουαν, επιστήμονας του Πανεπιστημίου Ντέιβις, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως και ο τρόπος με τον οποίο τα πληρώματα αστροναυτών προσομοιώνουν αποστολές στον Άρη ή τη Σελήνη στη Γη, η ερευνητική ομάδα που ονομάστηκε «Whale-SETI» μελετά τα συστήματα επικοινωνίας των μεγάπτερων φαλαινών για να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο ανίχνευσης και ερμηνείας σημάτων από το Διάστημα. Τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη φίλτρων που μπορούν να εφαρμοστούν σε τυχόν εξωγήινα σήματα που λαμβάνονται λένε οι ερευνητές.

«Λόγω των σημερινών περιορισμών στην τεχνολογία, μια σημαντική υπόθεση της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης είναι ότι οι εξωγήινοι θα ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή και έτσι να στοχεύσουν τους ανθρώπινους δέκτες. Αυτή η θεωρία τεστάρεται μέσω  της συμπεριφορά των φαλαινών» λέει ο Λόρενς Ντόιλ του Ινστιτούτου SETI, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η απάντηση του Twain σε κάθε κλήση αναπαραγωγής δείχνει ένα εξελιγμένο επίπεδο κατανόησης και αλληλεπίδρασης. Η φάλαινα πλησίασε και έκανε κύκλους στο σκάφος της ομάδας μόλις άκουσε την κλήση επαφής που παιζόταν μέσω ενός υποβρύχιου ηχείου. Η αντιστοίχιση των διακυμάνσεων του διαστήματος μεταξύ κάθε κλήσης αντικατοπτρίζει ένα στυλ συνομιλίας που μοιάζει με άνθρωπο, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Οι μεγάπτερες φάλαινες είναι εξαιρετικά έξυπνες, έχουν πολύπλοκα κοινωνικά συστήματα, φτιάχνουν εργαλεία για να πιάνουν ψάρια και επικοινωνούν εκτενώς τόσο με τραγούδια όσο και με κοινωνικές κλήσεις», δήλωσε ο Φρεντ Σαρπ από το Ίδρυμα Φάλαινας της Αλάσκας επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ως εκ τούτου, η εργασία με τις μεγάπτερες φάλαινες  προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη της ευφυούς επικοινωνίας σε μη ανθρώπινα είδη. Η ομάδα θα εφαρμόσει αρχές της θεωρίας πληροφοριών για να αναπτύξει φίλτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην επεξεργασία εξωγήινων σημάτων και στην αναζήτηση ευφυούς ζωής πέρα ​​από τη Γη.

Naftemporiki.gr