Skip to main content

Δείτε το ανδροειδές Μοχάμεντ Άλι να προπονείται (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την προπόνηση πυγμχίας του ανδροειδούς. πηγή φωτό. (IHMC Robotics)

Το πρώτο ρομπότ με πυγμαχικές ικανότητες

Ονομάζεται Nadia και είναι δημιουργία ερευνητών των εταιρειών IHMC Robotics και Boardwalk Robotics. Πρόκειται για το πρώτο ανδροειδές που μπορεί να εκτελεί κινήσεις πυγμάχου. «Η συνονόματη του ρομπότ είναι η διάσημη αθλήτρια Νάντια Κομανέντσι, ως ένα νεύμα προς τον απόλυτο σχεδιαστικό στόχο, την επίτευξη του ανθρώπινου εύρους κίνησης» αναφέρει η IHMC στην ιστοσελίδα της.

Σχεδιασμένο για να είναι ευέλικτο, το ρομπότ έχει 29 αρθρώσεις, παρέχοντάς του μερικά από τα υψηλότερα εύρη κίνησης από οποιοδήποτε ανθρωποειδές μέχρι σήμερα. Αυτό το εντυπωσιακό εύρος κίνησης φαίνεται μέσα από μια επίδειξη πυγμαχίας που βιντεοσκοπήθηκε και δόθηκαν στη δημοσιότητα ορισμένα στιγμιότυπα.

Στην επίδειξη το ανδροειδές ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν ερευνητή που φορά εξοπλισμός εικονικής πραγματικότητας αν και οι προγραμματιστές λένε ότι σε επόμενο στάδιο το ρομπότ θα μπορεί να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα. Η IHMC Robotics λέει ότι ο ευρύτερος στόχος για τη Nadia είναι να αναπτύξει «υψηλού επιπέδου κινητικότητα ώστε να μπορεί να κινηθεί σε εσωτερικά περιβάλλοντα όπου σκαλοπάτια, σκάλες, μπάζα και γενικά διαφόρων ειδών εμπόδια απαιτούν από ένα ρομπότ να έχει το ίδιο εύρος κίνησης με τον άνθρωπο».

Σύμφωνα με την ομάδα, το ρομπότ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, όπως στην πυρόσβεση, την αντιμετώπιση καταστροφών και την εξουδετέρωση βομβών. «Δεδομένου του σωστού συνόλου δυνατοτήτων, η Nadia θα είναι σε θέση να λειτουργεί ως συμπαίκτης ανθρώπου, παρέχοντας τη δυνατότητα να επεκτείνει την ανθρώπινη παρουσία χωρίς να βάζει κάποιον σε κίνδυνο» λένε οι ερευνητές.

Βέβαια δεδομένης των εικόνων του ρομπότ να κάνει προπόνηση πυγμαχίας τα σχόλια ήταν πολλά με κάποιους να χαιρετίζουν ως θετική εξέλιξη την απόκτηση αυτής της ικανότητας από τα ρομπότ και άλλοι διατυπώνουν επιφυλάξεις και φόβους για τις πιθανές χρήσεις αυτής της ικανότητας σε βάρος των ανθρώπων.

Naftemporiki.gr