Skip to main content

Εντοπίστηκε η πιο μακρινή έκρηξη ραδιοκυμάτων που μπορεί να αποκαλύψει τη χαμένη ύλη του Σύμπαντος

Πρόκειται για ένα από τα πιο μυστηριώδη κοσμικά φαινόμενα

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Swinburne στην Αυστραλία παρουσιάζει την ανακάλυψη της πιο μακρινής ταχείας έκρηξης ραδιοκυμάτων FRB όπως αποκαλείται μια κατηγορία ισχυρών παλμών ραδιοσημάτων η ύπαρξη των οποίων καλύπτεται από μυστήριο.

Αυτοί οι παλμοί προέρχονται από πολύ μακρινές αποστάσεις του Σύμπαντος έχουν διάρκεια χιλιοστά του δευτερολέπτου και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Πρόκειται για εκρήξεις ενέργειας που είναι φωτεινότερες από ολόκληρους γαλαξίες και μπορούν να εκπέμψουν τόση ενέργεια σε χιλιοστά του δευτερολέπτου όση εκπέμπει ο Ήλιος σε λίγες ημέρες. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 50 τέτοιες εκρήξεις. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν στοιχεία που να αποκαλύπτουν την προέλευση αυτών των αινιγματικών εκρήξεων χωρίς να έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος μέχρι σήμερα διατηρώντας αυτό το κοσμικό φαινόμενο στο πεδίο του μυστήριου.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες θεωρίες όπως συγκρούσεις μαύρων τρυπών με αστέρες νετρονίων ή σκοτεινή ύλη που αλληλεπιδρά με πάλσαρ προκαλώντας έτσι κάποια βίαιη αντίδραση. Υπάρχουν και κάποιοι που ξεπερνούν τις επιστημονικές εξηγήσεις και πάνε ένα βήμα πιο… πέρα αναφέροντας ότι πρόκειται για σήματα που στέλνουν εξωγήινοι που θέλουν να επικοινωνήσουν με άλλα νοήμονα όταν του Σύμπαντος. Όμως η στιγμιαία φύση των FRB καθιστά από εξαιρετικά δύσκολη ως πιθανά αδύνατη την ανίχνευση πολλών στοιχείων που να ρίχνουν φως στην ταυτότητα τους.

Η ραδιοέκρηξη που εντόπισαν οι ερευνητές έλαβε την κωδική ονομασία FRB 20220610A έχει ηλικία οκτώ δισ. ετών και φαίνεται ότι προέρχεται από μια περιοχή όπου εκείνη την στιγμή βρίσκονταν σε διαδικασία συγχώνευσης τρεις γαλαξίες. Η νέα ανακάλυψη μπορεί να προσφέρει κάποια νέα στοιχεία για αυτές τις εκρήξεις το φως των οποίων μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες για να κάνουν υπολογισμούς για τη μάζα του Σύμπαντος.

Καλλιτεχνική αποτύπωση που απεικονίζει την πορεία της ταχείας έκρηξης ραδιοκυμάτων FRB 20220610A από τον μακρινό γαλαξία, από όπου προήλθε μέχρι τη Γη. πηγή φωτό: (ESO/M.Kornmesser)

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η ποσότητα ύλης που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα στο Σύμπαν είναι κάπου κρυμμένη και δεν μπορούμε να την εντοπίσουμε με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτή η χαμένη ύλη μπορεί να βρίσκεται στις περιοχές του Διαστήματος ανάμεσα στους γαλαξίες και είναι τόσο διάσπαρτη αλλά και με υψηλή θερμοκρασία που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό της από τα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες.

Naftemporiki.gr