Skip to main content

Μαινόμενη θύελλα σκόνης έξω από το ηλιακό μας σύστημα εντόπισε το James Webb (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη στον οποίο εντοπίστηκε η τρομερή θύελλα σκόνης (πηγή φωτό NASA, ESA, CSA, Joseph Olmsted (STScI))

Για μια ακόμη φορά το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποδεικνύει τις εξαιρετικές του δυνατότητες εντοπίζοντας ένα ακόμη φαινόμενο που κανένα άλλο επίγειο ή διαστημικό τεχνικό μέσο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος δεν μπορούσε να εντοπίσει και να καταγράψει μέχρι σήμερα. Το James Webb εντόπισε και κατέγραψε μια τρομερής έντασης θύελλα σκόνης σε έναν πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται το φαινόμενο αυτό σε εξωπλανήτη. Πρόκειται για τον πλανήτη VHS 1256b ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2015 και απέχει περίπου 40 έτη φωτός από τη Γη. Ο πλανήτης ανήκει στην κατηγορία πλανητών που η επιστημονική κοινότητα ονομάζει «σούπερ Δίες» επειδή είναι πλανήτες αερίου με μέγεθος πολλαπλάσιο από αυτό του Δία. Ο VHS 1256b υπολογίζεται ότι έχει μάζα 12-18 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.

Τα σωματίδια σκόνης είναι μικροί κόκκοι που περιλαμβάνουν πυρίτιο και οξυγόνο, τα οποία αποτελούν τη βάση των περισσότερων βραχωδών ορυκτών. Η καταιγίδα που ανιχνεύθηκε από το James Webb δεν είναι το ίδιο φαινόμενο που δημιουργείται σε άνυδρες και ερημικές περιοχές της Γης. Είναι περισσότερο μια βραχώδης ομίχλη όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί.

«Είναι σαν να παίρνατε κόκκους άμμου, αλλά πολύ λεπτότερους. Μιλάμε για πυριτικούς κόκκους μεγέθους σωματιδίων καπνού. Πιθανώς τα σύννεφα του  VHS 1256b να αποτελούνται από αυτή τη σκόνη και να είναι πολύ ζεστά. Αυτός ο πλανήτης έχει νεαρή ηλικία και είναι ιδιαίτερα θερμός. Η θερμοκρασία στην κορυφή του σύννεφου είναι ίσως παρόμοια με τη θερμοκρασία μιας φλόγας κεριού» αναφέρει η καθηγήτρια Μπεθ Μπίλερ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Βασιλικό Παρατηρητήριο του Εδιμβούργου.

Naftemporiki.gr