Skip to main content

Το James Webb ανακάλυψε το «μικρό αδελφάκι» του γαλαξία μας

Καλλιτεχνική απεικόνιση του γαλαξία Sparkler όπου γύρω του διακρίνονται άλλοι γαλαξίες τους οποίους αναμένεται να απορροφήσει. (πηγή φωτό James Josephides, Swinburne University)

Πρόκειται για ένα γαλαξία που βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με αυτή που ήταν ο γαλαξίας μας αμέσως μετά την γέννηση του.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Swinburne στην Αυστραλία παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που έκαναν μελετώντας δεδομένα που έχει συλλέξει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Οι ερευνητές εντόπισαν σε απόσταση περίπου εννέα δισ. ετών φωτός από τη Γη ένα γαλαξία που όπως αναφέρουν βρίσκεται σε βρεφική ηλικία και έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που είχε ο δικός μας γαλαξίας λίγο μετά την γέννηση του. Όπως είναι ευνόητο η μελέτη του γαλαξία που οι επιστήμονες ονόμασαν Sparkler θα φωτίσει πτυχές της εξέλιξης του γαλαξία μας παρέχοντας πιθανώς με αυτόν τον τρόπο και πολύτιμα στοιχεία για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Ο γαλαξίας μας είναι ένας από τους αρχαιότερους στο Σύμπαν με ηλικία που υπολογίζεται στα 13,6 δισ. έτη, δημιουργήθηκε δηλαδή μόλις 200 εκατ. έτη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη όπως ονομάστηκε το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε ο Κόσμος. Είναι γνωστό ότι ο γαλαξίας μας πέρασε διάφορες φάσεις εξέλιξης και ανάπτυξης έχοντας συγκρουστεί με περισσότερους από δέκα γαλαξίες, αναμετρήσεις από τις οποίες βγήκε σε όλες νικητής. Αυτές οι κοσμικές διεργασίες προκάλεσαν την αύξηση του μεγέθους του γαλαξία μας με την συνολική του μάζα να υπολογίζεται ότι είναι 1,5 τρισ. φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Οι μέχρι σήμερα παρατηρήσεις έχουν υποδείξει την ύπαρξη 200 περίπου σφαιρωτών σμηνών στο γαλαξία μας. Τα σφαιρωτά σμήνη είναι πυκνές συγκεντρώσεις άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του.

Ο γαλαξίας Sparkler διαθέτει μόλις το 3% της μάζας του γαλαξία μας και εντοπίστηκαν μόλις 24 σφαιρωτά σμήνη. Όμως όπως συνέβη και με τον γαλαξία μας έτσι και ο Sparkler έχει αρχίσει να… καταπίνει γειτονικούς του γαλαξίες αυξάνοντας το μέγεθος του και τον αριθμό των σφαιρωτών σμηνών σε αυτόν. Εκτιμάται ότι στο τέλος αυτών των διεργασιών ο Sparkler θα φτάσει σε μάζα αυτή του γαλαξία μας.

«Παρακολουθούμε, από πρώτο χέρι, τη συναρμολόγηση αυτού του γαλαξία καθώς δημιουργεί τη μάζα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή τη μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε τόσο τον σχηματισμό σφαιρικών σμηνών όσο και την εξέλιξη ενός γαλαξία βρέφους σε μια εποχή που το Σύμπαν ήταν μόλις το 1/3 της σημερινής του ηλικίας» αναφέρει ο Ντάνκαν Φορμπς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Η προέλευση των σφαιρικών σμηνών είναι ένα διαχρονικό μυστήριο και είμαστε ενθουσιασμένοι που το James Webb μπορεί να κοιτάξει πίσω στο χρόνο για να δει τις διαδικασίες σχηματισμού των σφαιρωτών σμηνών» λέει ο Άαρον Ρομανόφσκι, εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Naftemporiki.gr