Skip to main content

Ταχύτητες 5G της τάξης του ενός Tbps

Tαχύτητες 5G της τάξης του 1Tbps επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών στο University of Surrey, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του V3.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Ραχίμ Ταφαζόλι, διευθυντής του 5G Innovation Centre (5GIC) στο πανεπιστήμιο δήλωσε στη βρετανική ιστοσελίδα ότι ήταν η πρώτη φορά στον κόσμο που επιτεύχθηκαν τέτοιες ταχύτητες, κατά πολύ μεγαλύτερες από άλλα αντίστοιχα τεστ του παρελθόντος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το 5GIC εργάζεται πάνω σε νέες τεχνολογίες για την υποστήριξη συσκευών 5G, οι οποίες είναι ουσιώδεις για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων (1 Tbps).

«Έχουμε αναπτύξει άλλες 10 καινοτόμες τεχνολογίες και μία από αυτές σημαίνει ότι ότι μπορούμε να υπερβούμε το 1 Tbps ασύρματα. Πρόκειται για τις ίδιες επιδόσεις με τις οπτικές ίνες, αλλά το κάνουμε ασύρματα» διευκρίνισε.

Οι Ταφαζόλι υπογράμμισε ότι οι δοκιμές διεξήχθησαν σε εργαστηριακές συνθήκες, σε μια απόσταση 100 μέτρων, μέσω της χρήσης πομπών και δεκτών που είχαν κατασκευαστεί στο πανεπιστήμιο.

Το σχέδιο είναι η τεχνολογία να «βγει» από το εργαστήριο και να αρχίσει να χρησιμοποιείται στο campus του πανεπιστημίου κατά το 2016-2017, πριν επιδειχθεί στο κοινό στις αρχές του 2018. «Θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που θα επιδείξουν τέτοιες ταχύτητες» σημείωσε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις εντυπωσιακής ομολογουμένως επιδόσεις, βασικά στοιχεία στο 5G είναι το latency και η αξιοπιστία, δεδομένου του ότι το 5G standard θα πρέπει να «υπηρετήσει» για διάστημα τουλάχιστον 20 ετών.

«Σημανττική διάσταση του 5G είναι το πώς θα υποστηρίζει εφαρμογές στο μέλλον. Δεν ξέρουμε τι εφαρμογές θα χρησιμοποιούνται το 2020, ή το 2030 ή το 2040, αλλά ξέρουμε ότι θα είναι ευαίσθητες όσον αφορά στο latency» σημείωσε ο Ταφαζόλι.

«Πρέπει να φέρουμε το end-to-end latency κάτω από το ένα μιλισεκόντ, ώστε να επιτρέπει νέες τεχνολογίες και εφαρμογές που απλά δεν θα ήταν δυνατές με 4G».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, δίκτυα που θα «τρέχουν» σε τέτοιες ταχύτητες δεν αναμένονται πριν το 2020.